Eva Drugdová Rôzne Správy

Zvolenčania, ukážte sa: Ako dobre poznáte slová zo zvolenského nárečia?

Stredoslovenské nárečie a teda aj zvolenské, by malo mať k spisovnému jazyku najbližšie. Niektoré slová však až také jednoznačné nie sú. Presvedčte sa o tom sami!

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčania, ukážte sa: Ako dobre poznáte slová zo zvolenského nárečia?
15
Galéria
Zdroj: TASR

Poznáte nárečové slová z okolia Zvolena? Hoci majú blízko k spisovnej slovenčine, mnohí ich význam zrejme nepoznajú. Používajú sa ešte na niektorých dedinách v okolí Zvolena, no mladí ľudia z mesta môžu mať pri hľadaní správneho spisovného slova problém. Ako ste na tom vy? Urobte si náš kvíz, na základe ktorého môžete zistiť, ako dobre poznáte zvolenské nárečie, prípadne sa dozvedieť niečo nové.

Koncept kvízu je jednoduchý. K desiatim nárečovým slovám musíte priradiť správny význam zo spisovného jazyka. Otázky sa vám zobrazia postupne, pričom ku každej máte na výber z troch možností. Správna je, samozrejme, vždy len jedna. S odpoveďou však dlho neváhajte, pretože na každú otázku máte len 15 sekúnd. Ak nestihnete odpovedať do limitu, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Po zodpovedaní kvízu zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Registrovaní užívatelia sa môžu objaviť v tabuľke najlepších. Veríme, že sa vďaka nášmu kvízu pobavíte a oprášite si niektoré výrazy zo zvolenského nárečia.

Hrajte tu: Otestujte sa, ako poznáte nárečové slová z okolia Zvolena!

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM