Správy

Zvolen ukončil obnovu prahu pre spomalenie: SUMA sa vyšplhala na vyše 100-tisíc eur

Betónovú dlažbu, ktorá bola v minulosti položená na spomaľovacom prahu, nahradili 25 centimetrov hrubou vrstvou červeného betónu.

Ilustračný obrázok k článku Zvolen ukončil obnovu prahu pre spomalenie: SUMA sa vyšplhala na vyše 100-tisíc eur
Zdroj: Mesto Zvolen

Mesto Zvolen ukončilo obnovu prahu pre spomalenie na Kozáčekovej ulici, na ktorom je priechod pre chodcov smerom na Trhovú ulicu. Rekonštrukcia vrátane spevnenia podložia sa týkala aj tamojšieho autobusového zálivu. Celková cena všetkých prác sa tak vyšplhala na viac ako 100-tisíc eur. TASR to potvrdil hovorca Zvolena Martin Svatuška.

V dvoch etapách

Aby nemuseli úplne uzatvoriť cestu, opravu postupne uskutočnili v dvoch etapách. Betónovú dlažbu, ktorá bola v minulosti položená na spomaľovacom prahu, nahradili 25 centimetrov hrubou vrstvou červeného betónu. Ten by mal podľa hovorcu nápor váhy autobusov a osobných áut vydržať dlhšie v porovnaní s doterajšou dlažbou. „Pre vysokú frekvenciu dopravy vrátane autobusov bol mnohokrát poškodený. Často sme ho museli opravovať a to spôsobovalo problémy s plynulosťou dopravy,“ vysvetlil.

Súčasťou prác na Kozáčekovej ulici bola aj rekonštrukcia autobusového zálivu pre mestskú hromadnú dopravu. Priestor popred nákupné centrum totiž slúži ako zastávky. „Tlak, ktorý vytvárali autobusy na vozovku, rovnako spôsoboval potrebu neustálych opráv. To viedlo k rozhodnutiu o prijatí trvácnejšieho riešenia,“ spresnil. V uplynulých týždňoch ho tak celý obnovili. „Vozovka tak po novom dokáže vzdorovať tlaku autobusov omnoho efektívnejšie a po dlhšiu dobu,“ objasnil.

Pre letné práce sa mesto rozhodlo pre nižšiu frekvenciu autobusovej dopravy, ktorá v tomto úseku jazdí počas dňa nepretržite. „V období letných školských prázdnin sú spoje mestskej hromadnej dopravy o niečo menej frekventované, preto je práve leto ideálnou príležitosťou na túto rozsiahlu opravu,“ povedal pred začiatkom prác vedúci odboru dopravy mesta Pavel Brťka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM