Správy Samospráva

Zvolen spoznal ROZPOČET: Dotácie dostali STOPKU, na čo pôjdu PENIAZE?

Rozpočet je podľa slov primátora Vladimíra Maňku zostavený umelo. Chýba v ňom vyše troch miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Zvolen spoznal ROZPOČET: Dotácie dostali STOPKU, na čo pôjdu PENIAZE?
Zdroj: Mesto Zvolen

Mesto Zvolen plánuje budúci rok hospodáriť s rozpočtom viac ako 44 miliónov eur. Aby dorovnalo výpadky príjmov, stoplo vyplácanie dotácií a zvýši dane. Návrh rozpočtu na rok 2024 schválili zvolenskí poslanci v utorok na rokovaní mestského zastupiteľstva.

Na čo pôjdu peniaze?

Príjmy a výdavky sú na úrovni 44 768 041 eur. Na vzdelávanie pôjde v novom roku 30 000 175 eur, pre kultúru, šport, voľný čas a mládež je to suma 3 658 049 eur. Sociálne služby a zdravotníctvo budú hospodáriť s hodnotou 2 122 923 eur, program bývanie a služby občanom bude mať sumu 6 832 978 eur. Na cestovný ruch vyčlenili poslanci 768 570 eur, zvýšiť má napríklad počet turistov vo Zvolene. Doprava a technická infraštruktúra budú mať v ďalšom roku 6 154 599 eur. Na životné prostredie schválilo mestské zastupiteľstvo finančnú hodnotu 2 775 295 eur. „Rozpočet je zostavený umelo. Chýba nám v ňom vyše troch miliónov eur,“ povedal po schválení primátor Zvolena Vladimír Maňka. Museli tak v ňom škrtať výdavky na mzdy zamestnancov, na zimnú údržbu i na autobusovú dopravu. Samospráva však berie na vedomie, že počas roka výdavky vzniknú a bude potrebné ich dofinancovať.

Kapitálové výdavky na budúci rok, ktoré sú na obstaranie hmotného a nehmotného majetku mesta, predstavujú 13 111 445 eur. Z nich bude vyše 600-tisíc eur na parkovaciu politiku vo Zvolene, ktorá zahŕňa projektové dokumentácie a parkomaty. Suma 198-tisíc eur pôjde podľa schváleného rozpočtu na nakladanie s odpadmi, patria sem aj polopodzemné kontajnery i tie na separovaný odpad. Na projektovú dokumentáciu pre obnovu Borovej hory vyčlenili poslanci 23 500 eur. Občania tiež môžu očakávať rekonštrukciu kultúrneho domu Lukové, kde je vyčlenených 600-tisíc eur. Na obnovu Materskej školy 1. mája je na budúci rok schválených 2 500 000 eur. Obnova a prezentácia hradného paláca Pustého hradu má vyčlenených 600-tisíc eur a vybudovanie lesnej cesty Hrabiny 200-tisíc eur.

Stopka pre dotácie

Mesto Zvolen v roku 2024 neuvažuje o vyplácaní dotácií na činnosť organizácií i športových klubov. Súvisí to poklesom príjmov z daní z príjmu fyzických osôb, ktorá je hlavným zdrojom príjmov pre samosprávy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM