Správy

Zvolen má UNIKÁTNU zberateľskú bankovku: Kde ju kúpite a aká bude CENA? FOTO

Eurobankovka s nulovou nominálnou hodnotou vzniká pri významných príležitostiach alebo ako spomienkový predmet z rôznych miest po celej Európe.

Ilustračný obrázok k článku Zvolen má UNIKÁTNU zberateľskú bankovku: Kde ju kúpite a aká bude CENA? FOTO
2
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

Pri príležitosti 780. výročia obnovenia mestských privilégií Zvolena pripravil magistrát pre obyvateľov a aj návštevníkov mesta zberateľskú bankovku. Nesie motív Zvolenského zámku a pre zberateľov bude dostupná na Starej radnici. TASR o tom v stredu informoval hovorca mesta Martin Svatuška.

Ako uviedol, suvenír bude pre záujemcov dostupný od 26. mája vo zvolenskom informačnom centre a zaplatia zaň tri eurá. Eurobankovka s nulovou nominálnou hodnotou vzniká pri významných príležitostiach alebo ako spomienkový predmet z rôznych miest po celej Európe. „Radí sa medzi najpredávanejšie a najžiadanejšie suveníry v rámci turistických lokalít Európskej únie,“ spresnil s tým, že má rovnakú veľkosť ako 20-eurové bankovky a fialovú farbu ako bankovky hodnoty 500 eur. Ich koncept vytvorili a vyrábajú v spoločnosti, ktorá vyrába aj pravé bankovky.

Svatuška dodal, že okrem zvolenskej bankovky vyšli na Slovensku v tomto roku aj ďalšie vzory bankoviek v náklade 5-tisíc kusov. Sú to napríklad bankovky na oslavu 30. výročia založenia Slovenskej republiky a aj 100. výročia narodenia zakladateľa slovenského animovaného filmu Viktora Kubala. Patria medzi ne aj bankovky venované Vysokým Tatrám, hradu Beckov, Kežmarskému alebo Čachtickému hradu.

Zvolenský zámok je národná kultúrna pamiatka, nachádza sa na miernom návrší nad námestím. V 16. storočí bol dôležitou protitureckou obrannou baštou, ktorá chránila vstup k stredoslovenským banským mestám. „Dnes pripomína vzácnu minulosť mesta a jeho časté kráľovské návštevy v období stredoveku,“ uzavrel hovorca.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Pre výročie obnovenia mestských privilégií predávajú bankovku
2
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM