Jakub Forgács Správy

Zvolen hľadá dobrovoľníkov na celoplošné testovanie: Koľko ľudí bude treba?

V prípade Zvolena pôjde najmenej o 30 odberných miest, pričom štát na každom z nich požaduje prítomnosť niekoľkých administratívnych pracovníkov.

Ilustračný obrázok k článku Zvolen hľadá dobrovoľníkov na celoplošné testovanie: Koľko ľudí bude treba?
Zdroj: TASR

Štát mieni celoplošne testovať na Covid – 19, mesto preto hľadá dobrovoľníkov na vypĺňanie formulárov. Tí budú v tomto prípade nemenej dôležití ako samotní zdravotníci. Pri odbere je totiž nutné vyplniť informácie o každom jednom účastníkovi. Vláda preniesla úlohu na mestá a obce. Informoval o tom Martin Svatuška, referent pre styk s verejnosťou Mesta Zvolen.

Stovky dobrovoľníkov

V menších obciach starostovia s touto úlohou pravdepodobne nebudú mať výraznejší problém. Na jedno odberné miesto im postačí zabezpečiť dvoch až troch administratívnych pracovníkov. V mestách však bude situácia omnoho náročnejšia. „V prípade Zvolena pôjde najmenej o 30 odberných miest, štát na každom z nich požaduje prítomnosť niekoľkých administratívnych pracovníkov,“ vysvetľuje primátorka mesta Lenka Balkovičová.

Testovanie na prítomnosť ochorenia Covid – 19 sa má uskutočniť na budúci týždeň počas piatka, soboty a nedele, zopakuje sa aj o týždeň neskôr. Celkovo teda pôjde o šesť dní, počas ktorých sa bude testovať celých 12 hodín. Ak by sa hneď tí istí ľudia striedali po šiestich hodinách, pre oba predĺžené víkendy je podľa slov Svatušku potrebných minimálne 120 ľudí. A to by stále išlo len o dvoch administratívnych pracovníkov na jednom odberovom mieste.

Ako však poznamenal, keďže je len ťažko možné predpokladať, že tí istí ľudia budú môcť pracovať počas šiestich hodín po celých šesť dní, dobrovoľníkov bude potrebných omnoho viac. Ide tak o stovky ľudí.

Náročné podmienky

„Hoci nepôjde o náročnú prácu, náročné budú, pochopiteľne, pracovné podmienky. Uvedomujeme si to a preto hľadáme ľudí, ktorí sú ochotní aj napriek tomu pomôcť. Za prácu ich, samozrejme, odmeníme,“ dodala zvolenská primátorka. Jednotlivci starší ako 18 rokov môžu svoj záujem ohlásiť zaslaním správy na e-mailovú adresu dobrovolnici@zvolen.sk.

Prvé kolo celoplošného testovania vláda naplánovala na posledné dva októbrové a prvý novembrový deň. Druhé kolo by sa malo uskutočniť o týždeň neskôr, teda v dňoch 6. až 8. novembra. Počas oboch predĺžených víkendov by mali byť na Covid – 19 testovaní dospelí, ako aj deti od 10 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM