Správy

Z verejných priestorov zmizlo vlani 466 striekačiek: KDE vo Zvolene ich nachádzajú najviac?

Pracovníci nájdenú injekčnú striekačku rukavicami alebo pinzetou vložia do plastovej nádoby na medicínsky odpad. Aké možnosti majú obyvatelia?

Ilustračný obrázok k článku Z verejných priestorov zmizlo vlani 466 striekačiek: KDE vo Zvolene ich nachádzajú najviac?
Zdroj: STORM

Z verejných priestorov mesta Zvolen zmizlo v uplynulom roku 466 voľne pohodených injekčných striekačiek. Pre TASR to uviedla Michaela Jombíková Janáková, ktorá sa v rámci programu Bezpečne v komunite Zvolen týmto problémom zaoberá.

Už druhá nádoba

Ako dodala, v novom roku zlikvidovali 11 injekčných striekačiek. „Jednu na podnet od obyvateľa mesta a desať na podnet od mestskej polície,“ spresnila. Doplnila, že vlani v máji osadili vo Zvolene druhú bezpečnostnú nádobu na striekačky. Nachádza sa na sídlisku Západ. „Umiestnenie sa ukazuje ako dobre zvolené, opakovane v ňom nachádzame uložené použité injekčné striekačky,“ zhodnotila s tým, že od začiatku osadenia do neho ľudia hodili 52 použitých ihiel.

Pripomenula tiež, že vo Zvolene funguje tento program od roku 2019. Medzi prvými krokmi na začiatku bolo osadenie bezpečnostnej nádoby na striekačky na autobusovej stanici. „Cieľom programu je ochrana verejného zdravia prostredníctvom bezpečnej likvidácie injekčných striekačiek a zníženie rizika prenosu infekčných ochorení pri náhodnom poranení,“ priblížila.

Viac o tom, kde nachádzajú najviac injekčných striekačiek vo Zvolene, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM