Správy

Vo zvolenskej nemocnici sa ukázala Dolinková: Obdivovala NOVÉ pôrodné sály aj izby, FOTO

Pôrodné izby sú vybavené tak, aby poskytovali dostatok súkromia. Zároveň ich vybudovali s tým, aby umožnili personálu monitorovať priebeh pôrodu.

Ilustračný obrázok k článku Vo zvolenskej nemocnici sa ukázala Dolinková: Obdivovala NOVÉ pôrodné sály aj izby, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Zvolenská nemocnica po rekonštrukcii otvorila svoje obnovené pôrodné sály. Rodičky tak po novom budú mať štyri samostatné pôrodné izby. Počas otvorenia priestorov to v stredu novinárom povedal primár gynekologicko-pôrodného oddelenia Andrej Jenčo.

Pri tejto príležitosti zavítala do nemocnice aj ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Súkromie aj pomôcky

Pôrodné izby sú vybavené tak, aby poskytovali dostatok súkromia. Zároveň ich vybudovali s tým, aby umožnili personálu monitorovať priebeh pôrodu. Matky majú v miestnostiach k dispozícii pomôcky pre úľavu bolestí. Patria medzi ne špeciálne fitlopty či aromaterapia. K dispozícii je aj samostatná sprcha. Pôrodnica tiež garantuje možnosť prítomnosti partnera počas pôrodu. Prvé ošetrenie novorodenca, ak to jeho zdravotný stav dovoľuje, bude priamo v pôrodnej izbe. „Nové priestory plne rešpektujú princípy moderného pôrodníctva, medzi ktoré patrí aj maximálny možný kontakt novorodenca s matkou po pôrode,“ povedal Jenčo. Obnovená je aj operačná sála na cisárske rezy.

Projekt rekonštrukcie zvolenskej pôrodnice rozdelili do troch etáp. V prvej obnovili lôžkovú jednotku gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia neonatológie. V druhej to bolo zázemie pre personál. S treťou etapou začali na prelome marca a apríla minulého roka. V rámci poslednej etapy rekonštrukcie preinvestovali do pôrodných izieb 2,2 milióna eur. Práce robili za plnej prevádzky pôrodnice, rodičky dočasne premiestnili do náhradných priestorov.

Vlani sa vo Zvolene narodilo 1 112 novorodencov, čo je o deväť pôrodov menej ako v roku 2022. „Oproti predošlému roku sa otočil aj pomer chlapcov a dievčat, chlapcov bolo tentoraz viac,“ spomenula Eva Peterová, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, pod ktorú táto nemocnica patrí. Na svete privítali 580 chlapcov a 532 dievčat. Uviedla, že v roku 2023 mali vo Zvolene trikrát pôrod dvojičiek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Otvorenie pôrodnice novej generácie vo Zvolene
8
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM