Správy

OHROMNÝ objav na juhu Slovenska: Preskúmali vyše 150 objektov, čo označili za UNIKÁT?

Na ploche o veľkosti približne 20 hektárov archeológovia postupne objavili objekty sídliskového, hospodárskeho a technologického charakteru.

Ilustračný obrázok k článku OHROMNÝ objav na juhu Slovenska: Preskúmali vyše 150 objektov, čo označili za UNIKÁT?
9
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

V novovznikajúcom priemyselnom parku v Rimavskej Sobote, kde sa archeológom podarilo objaviť osídlenie z rímskej doby, bolo preskúmaných vyše 150 objektov. Unikátnym objavom sú technologické zariadenia v podobe pecí na spracovanie bahennej rudy z rímskej doby. Lokalita je prvou systematicky preskúmanou osadou z tohto obdobia v južnej časti stredného Slovenska. Na webovej stránke Pamiatkového úradu SR o tom informovala Gabriela Brezňanová z Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Banská Bystrica.

Prekvapujúce zistenia

Archeologický výskum na území novovznikajúceho priemyselného parku v severnej časti Rimavskej Soboty sa uskutočnil po realizovaní geofyzikálneho výskumu v lete 2023. Jeho výsledky naznačili, že v lokalite možno predpokladať existenciu archeologického náleziska a historických obranných pozícií. Pamiatkari očakávali, že nálezisko môže byť pozostatkom stredovekého osídlenia Kľačany.

„Jedinou písomnou zmienkou o Kľačanoch je listina z roku 1557, v ktorej sa osada spomína ako zaniknutá. Jej zánik zjavne súvisel s tureckými nájazdmi. Predbežné výsledky v súčasnosti ešte stále vykonávaného archeologického výskumu však priniesli iné, oveľa prekvapujúcejšie zistenia,“ skonštatovala Brezňanová.

V polovici augusta 2023 sa v lokalite vykonal pyrotechnický prieskum, pri ktorom bola objavená munícia z druhej svetovej vojny. Následne začali miesto výstavby budúceho priemyselného parku skúmať archeológovia pod vedením Evy Fottovej z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre. Na ploche o veľkosti približne 20 hektárov postupne objavili objekty sídliskového, hospodárskeho a technologického charakteru.

Preskúmali vyše 150 objektov

„Archeologické nálezy z nich doložili nielen stredoveké osídlenie z 11. až 13. storočia, ale aj staršie osídlenie datované do rímskej doby, čiže do prvých storočí nášho letopočtu. V často mimoriadne náročných terénnych a poveternostných podmienkach preskúmal archeologický ústav vyše 150 objektov, zásobné jamy, hliníky, studne a pravdepodobne zemnicu. Unikátnym objavom sú však technologické zariadenia na spracovanie bahennej rudy z rímskej doby a v súvislosti s nimi aj nálezy metalurgických trosiek a rôznych polotovarov,“ priblížila Brezňanová.

Archeologický výskum v budúcom priemyselnom parku v Rimavskej Sobote bude pokračovať do konca marca, prezentácia nálezov v teréne však nie je pre postupujúce stavebné práce možná. Výsledky výskumu však budú podľa pamiatkarov spracované a prezentované na vedeckých konferenciách a sympóziách.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V budúcom priemyselnom parku našli archeológovia praveké osídlenie
9
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM