Správy

Vo Zvolene chcú vyrábať produkty z gumového odpadu: Prácu by dostali desiatky ľudí

Produkty vzniknú z odpadovej gumy z pneumatík pomocou procesu mechanickej úpravy a regenerácie vulkanizovanej gu­my.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene chcú vyrábať produkty z gumového odpadu: Prácu by dostali desiatky ľudí
Zdroj: TASR

Prevádzku na výrobu produktov z odpadovej gumy plánuje vo Zvolene, časti Môťová, zriadiť spoločnosť RubberTech. Výška investície sa odhaduje na 2,5 milióna eur, pričom závod by mal zamestnať 32 ľudí.

Z pneumatík

Ako spoločnosť informuje vo svojom zámere zverejnenom na enviropotáli, produkty vzniknú z odpadovej gumy z pneumatík pomocou procesu mechanickej úpravy a regenerácie vulkanizovanej gu­my.

„Produkt regenerácie odpadovej gumy sa štandardne a v širokom rozsahu predáva na svetových trhoch a má široké využitie,“ uvádza sa v zámere. „Technológia mechanickej regenerácie odpadovej gumy výrazne šetrí surovinové zdroje, znižuje energetickú náročnosť gumárenskej výroby a chráni životné prostredie tým, že opätovne využíva gumárenský odpad namiesto jeho skládkovania, prípadne využitia na menej ekologické aplikácie,“ informuje spoločnosť. Má ísť o úplne novú, inovatívnu metódu, vyvinutú v poslednom desaťročí, pri ktorej regenerácia gumy prebieha mechanickým pôsobením na gumový granulát za vzniku výsledného gumového regenerátu.

Celkovo sa v rámci navrhovanej činnosti plánuje zhodnotiť maximálne 2 200 ton gumového odpadu ročne. Prevádzka má byť umiestnená v objektoch dvoch v súčasnosti jestvujúcich skladových hál. Začiatok stavby sa plánuje na november 2022, jej ukončenie na jún 2023.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM