Vianočná anketa: Ako budú sviatkovať známe tváre nášho mesta?
Najkrajšie sviatky v roku sú tu doslova už o pár hodín. Prečítajte si, ako vyzerajú Vianoce u známejších ľudí z nášho mesta, ktorí nám poodhalili čo-to zo svojho súkromia.
Počas vianočných sviatkov je pre veľa ľudí najdôležitejšie to, že sa konečne postretávajú s rodinou, s ktorou si chcú užiť príjemné a pohodové chvíle. Každý človek je počas celého roka v tejto uponáhľanej dobe rozbehaný, tak aspoň počas pár dní chce úplne vypnúť, oddýchnuť si a venovať sa najbližším. Inak to nie ani pri známych tvárach Zvolena.
Vianoce u viceprimátorky Staníkovej
„Vianoce sú pre mňa sviatkom, ktorý je spojený hlavne s láskou, požehnaním, naplnené radosťou a oslavou spolupatričnosti a stretnutí blízkych a milovaných. Človek všade cíti dobro, aj ľudia sú k sebe úctivejší a milší ako inokedy,“ vyznala sa pre Zvolen 24 viceprimátorka Zvolena Alžbeta Staníková.
„Sviatky trávim tradične doma so svojimi blízkymi, aj keď tento rok prídu vnúčence až po Vianociach, ale oslavovať budem s ďalšími blízkymi s kamarátkou a jej dcérami a budúcimi zaťmi. Sme totiž ako jedna veľká rodina, bude nás osem,“ prezradila svoje vianočné plány Staníková.
Zvolenská viceprimátorka ochotne prezradila aj svoje štedrovečerné špeciality. „Na Štedrý večer dodržiavam pri sviatočne prestretom stole tradičné zvyky. Najskôr dám krížik každému na čelo, potom každý rozreže jabĺčko, rozluskneme orech, zjeme strúčik cesnaku, oplátku s medom, pripijeme si a až potom začneme jesť. Kapustnicu alebo rybaciu polievku, kto si čo vyberie. Potom máme kapra a lososa so zemiakovým šalátom, zákusky. Samozrejme, že varím sama a varím veľmi rada a s radosťou, varenie je môj koníček. Celý deň je sviatočný od rána až do večera. Všetko sa točí okolo príprav na Štedrý večer. Prvý vianočný deň je ešte radostnejší, začíname všetci 8 s raňajkami špecialitou – husacou pečeňou , potom všetci spolu aj obedujeme a sedíme spolu do neskorého popoludnia. No a potom po sviatkoch sa budeme tešiť na vnúčence, ktoré sú naše slniečka a máme z nich veľkú radosť.“
Alžbeta Staníková má aj vlastnú vianočnú špecialitu. „Mojou špecialitou je filet z kapra , ktorý sa posype len vegetou a červenou paprikou. Rýchle sa opečie na oleji z obidvoch strán. Je to recept od jedného českého šéfkuchára a je to skutočná lahôdka,“ ochotne nám prezradila Staníková svoj recept a na záver zaželala, „Prajem vám požehnané, láskyplné Vianoce naplnené radosťou, spokojnosťou a všetko najlepšie do nového roka 2014.“
Lukáš Jurík bude sviatkovať v Rakúsku
Najkrajšie sviatky v roku bude bývalý kapitán hokejových majstrov Slovenska Lukáš Jurík tráviť v Rakúsku. Zvolenský odchovanec momentálne pôsobí v rakúskom Inssbrucku. „Vianoce trávim väčšinou doma, v kruhu celej rodiny, no tento rok budeme so snúbenicou a našim psíkom v Innsbrucku. Na Nový rok ma prídu na pár dní pozrieť aj rodičia,“ povedal Lukáš Jurík pre Zvolen 24.
Samozrejme sme boli zvedaví, čo sa u Juríkovcov zvykne jedávať na Vianoce. „Jedávame tradičné a klasické vianočné jedlá. Oplátky s medom, opekance s makom, vianočka a posledné roky jedávame lososa so zemiakovým šalátom. Jedlo pripravujeme spoločne so snúbenicou, ja mám na starosti najmä zemiakový šalát. Opekance však už roky robieva pre celú rodinu starka, teta zas pečie vianočky pre všetkých,“ prezradil zvolenský hokejista, ktorý dodal, že najradšej má práve opekance a čerstvú teplú vianočku.
Martin Matuška prenecháva varenie kompetentným
O tom, ako vyzerajú Vianoce sme sa porozprávali aj so zvolenským autmobilovým pretekárom Martinom Matuškom. „Vianoce väčšinou zvyknem tráviť pracovne, no tento rok budem doma pred televízorom. Sviatky strávim s priateľkou, ale samozrejme pôjdeme navštíviť aj rodinu a priateľov.“
Aké špeciality bývajú na vianočnom stole u Matuškovcov? „Klasické jedlá. Kapustnica, bravčový rezeň, zemiakový šalát a kopa koláčov. Najradšej mám poriadnu vianočnú smotanovú kapustnicu s riadnou domácou klobásou, vďaka ktorej začnú v kapustnici plávať červené oči.“ Ako nám na záver prezradil Martin Matuška, tak varenie a prípravu vianočných jedál necháva na kompetentných. „Nie, že by som nevedel variť, ale radšej to nechávam na kompetentnejších. Obvykle varí mamina so sestrou, ale keďže tento rok strávim Vianoce s priateľkou, bude to na nej. Ale pomáhať jej budem, sľubujem.“
Šéfredaktor milujúci šalát
Na sviatky sa už teší aj šéfredaktor mediálnej siete Global 24 a rodený Zvolenčan Marcel Mojžiš. Ten ich tento rok bude tráviť vo svojom rodnom Zvolene, v kruhu rodiny. Nie vždy tomu však bolo tak. „Keď som ešte ako novinár pracoval v Bratislave, veru nie vždy sa dalo byť cez Vianoce pri svojich najbližších. Sviatočné dni som trávil aj v práci ďaleko od rodiny, alebo sa nedalo inak, ako Štedrý večer "zabiť“ vo vyľudnenom rýchliku smer hlavné mesto," prezrádza Marcel.
Takéto chvíle samozrejme nemohli byť príliš veselé a preto si podľa svojich slov o to viac váži, že tieto sviatky to tak nebude a ešte viac si dokáže uvedomovať, o čom by Vianoce mali byť. „Vnímam ich v nemateriálnom zmysle. Každoročne sa so svojou priateľkou smejeme, že čo si kúpiť, lebo nejako na množstvo vecí zaťažení nie sme a veľa toho k životu nepotrebujeme. Takže toto je obrovský problém,“ usmieva sa a dodáva: „Teším sa najmä na určitý relax, vypnutie a pokoj. Aj keď ten u novinárov sa nikdy nedá zaručiť a človek v tejto brandži nevie, čo sa zomelie a tak už ani neviem koľko rokov dozadu prakticky trávim sviatky vždy aspoň sčasti aj pracovne. Ale to už k tomuto chlebíčku patrí,“ vysvetľuje.
Marcel nám prezradil, že k vypnutiu patrí aj to, že cez sviatočné dni ho pri sporáku neuvidíme. „Síce fakt milujem varenie a baví ma vymýšľať či testovať všakovaké recepty, ale práve cez Vianoce kuchtiť nezvyknem. Už teraz sa však teším na majonézový šalát, ktorý jedávame iba dva-trikrát do roka a o to viac si ho potom dokážem vychutnať. Samozrejme na štedrovečernom stole nebude u nás už tradične chýbať ani kapor, oblátky a celé hodovanie otvorí kapustnica.“
Foto: ilustračné