Jakub Forgács Rôzne Správy

Vedúca sestra z URGENTU má ŠĽACHETNÉ hobby: Voľný čas venuje deťom z domova, FOTO

V rozhovore s Katarínou Liptákovou sa dočítate aj to, čo sa domovákov snažila s kolegami naučiť a aké aktivity s nimi plánuje v roku 2024.

Ilustračný obrázok k článku Vedúca sestra z URGENTU má ŠĽACHETNÉ hobby: Voľný čas venuje deťom z domova, FOTO
7
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

Fenomén voľného času je pre mnohých pracujúcich skľučujúcou témou, pretože sa zdá, že ho nikdy nie je dostatok. V zdravotníctve je to ešte o čosi citeľnejšie, keďže život zdravotníkov sa riadi službami, v ktorých nie je zakotvená pravidelnosť. Je preto obdivuhodné, ak sa títo ľudia rozhodnú svoj vzácny voľný čas venovať druhým.

Medzi takých patrí aj Mgr. Katarína Liptáková, vedúca sestra urgentného príjmu Nemocnice AGEL Zvolen, ktorá sa venuje dobrovoľníctvu v centre pre deti a rodiny. V roku 2024 navyše plánuje pre deti novinky v spolupráci s Nadáciou AGEL. Rozhovor s Katarínou Liptákovou médiám sprostredkovala Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK.

V rozhovore s Katarínou Liptákovou sa dočítate aj to:

  • prečo sa rozhodla spolupracovať s detským domovom
  • ako často navštevuje deti v domove
  • čo sa domovákov snažila s kolegami naučiť
  • aké aktivity plánuje v roku 2024

Prečo ste sa rozhodli pre spoluprácu s detským domovom? Môj dôvod bol jednoduchý, chcela som naozaj vedieť, ako funguje starostlivosť o túto rizikovú skupinu populácie priamo v teréne. Veľa sa diskutuje v spoločnosti, aj v tej odbornej, o veciach, ktoré by sa mali robiť, aby sme tým najviac zraniteľným pomohli. Ja som sa rozhodla, že najlepšia cesta ako začať, je od seba, a to jednoduchým spôsobom, darovaním toho najvzácnejšie čo mám – času.

Ktorý domov ste si vybrala a prečo?

Ako dobrovoľník som začala pracovať v centre pre deti a rodiny Tŕnie – pomenovanie detský domov už neexistuje. Výber centra som prispôsobila môjmu bydlisku. Bol to ale tak trochu osud, lebo skupina desiatich detí, ktoré navštevujem, sa stala mojou súčasťou. Každý jeden malý človiečik má svoju unikátnu osobnosť a charizmu. Veľa ľudí má mylnú predstavu o “detskom domove”. V skutočnosti centrá pre deti fungujú ako jedna veľká rodina s desiatimi deťmi, kde sa vykonávajú bežné činnosti ako je učenie sa do školy, varenie, upratovanie, vedenie diskusií.

Viac o tom, čo sa domovákov snažila s kolegami naučiť či aké aktivity plánuje v roku 2024, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Vedúca sestra zo zvolenského urgentu venuje voľný čas deťom z detského domova
7
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM