Jakub Forgács Správy

Silný vietor zapríčinil rozsiahle výpadky elektriny. Problémy sú aj v obci pri Zvolene

Bez elektriny je podľa Stredoslovenskej distribučnej aktuálne viac ako 11-tisíc odberných miest. Väčšinu problémov spôsobili stromy popadané na vedenia vysokého napätia.

Ilustračný obrázok k článku Silný vietor zapríčinil rozsiahle výpadky elektriny. Problémy sú aj v obci pri Zvolene
Zdroj: TASR

V dôsledku silného vetra sa Stredoslovenská distribučná (SSD) vyrovnáva so zvýšenou poruchovosťou elektroenerge­tických zariadení v siedmich okresoch. Momentálne nemá elektrinu viac ako 11-tisíc odberných miest. Mimo prevádzky je totiž 130 distribučných trafostaníc. Na príčine sú najmä stromy, ktoré spadli na vzdušné vedenia vysokého napätia. Na viacerých miestach pretrhali vodiče a poškodili stĺpy. Informoval o tom hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

„Pracovníci SSD sú v plnom nasadení a situáciu riešia. Tam, kde to bude možné, zabezpečia zásobovanie odberateľov z alternatívnych okruhov. V mnohých prípadoch však budú musieť obyvatelia počkať na odstránenie poruchy. Preto ich žiadame o trpezlivosť. Všetci v teréne aj na dispečingu robia maximum pre to, aby obnovili dodávku elektriny čo najskôr. Musia však pri tom rešpektovať v prvom rade bezpečnosť, ale aj poveternostné a terénne podmienky,“ pokračoval Gejdoš.

Problémy s distribúciou elektrickej energie evidujeme v týchto mestách a obciach:

OKRES BANSKÁ BYSTRICA: Strelníky, OKRES ZVOLEN: Kováčová, OKRES DETVA: Hriňová, OKRES POLTÁR: Veľká Ves, OKRES RIMAVSKÁ SOBOTA: Stará Bašta, Nová Bašta, OKRES PRIEVIDZA: Handlová, OKRES ŽIAR NAD HRONOM: Prochoť, Vyhne

Najviac trafostaníc mimo prevádzky je podľa slov Gejdoša v Hriňovej (36), Handlovej (15) a Strelníkoch (13).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM