Rôzne

Sezóna na Pustom hrade? Je zameraná na sanáciu západnej línie opevnenia

V júni sa začala v poradí 28. sezóna výskumu a obnovy na Pustom hrade nad Zvolenom.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna na Pustom hrade? Je zameraná na sanáciu západnej línie opevnenia
Zdroj: Mesto Zvolen

Archeológovia spolu s dobrovoľníkmi a nezamestnanými budú až do konca októbra realizovať sanáciu západnej línie opevnenia medzi vežou Dolného hradu a hlavnou vstupnou bránou.

„Na Hornom hrade plánujeme opraviť murivá severnej línie opevnenia takzvaného Dončovho hradu, ktoré po tejto zime vykazujú statické poruchy a ohrozujú návštevníkov,“ uviedol vedúci výskumu na Pustom hrade Ján Beljak.

Pamiatková obnova a výskum sa v roku 2019 tak ako každý rok uskutočnia s podporou mesta Zvolen a tiež s podporou programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry SR a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré refunduje mzdy 20 pracovníkom z Európskeho sociálneho fondu. „Títo pracovníci už upravujú koruny murív južnej línie opevnenia a takzvaného spojovacieho múru ílovitou hlinou a kosia areál Dolného hradu,“ povedal Beljak.

V júni a začiatkom júla sa realizuje archeologický výskum na Dolnom hrade v súvislosti so sanáciou jeho západnej hradby. Od polovice júla sa výskum presunie na Horný hrad. Počas neho sa uskutoční Medzinárodná letná škola archeológie, ktorú podporil Banskobystrický samosprávny kraj. Na škole archeológie sa každoročne zúčastňujú desiatky študentov z celej strednej Európy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM