Stanislav Černák Rôzne

Sezóna medvedieho cesnaku sa blíži: Kde v okolí Zvolena si lahôdku z prírody môžete nazbierať?

Medvedí cesnak niektorí zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jeho kvality dobre poznajú aj Zvolenčania. Ak chcete túto zdravú pochúťku nájsť, môžete cestu spojiť s výletom do neďalekého okolia. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna medvedieho cesnaku sa blíži: Kde v okolí Zvolena si lahôdku z prírody môžete nazbierať?
Zdroj: TASR

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku – ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Rastie aj v okolí Zvolena

Pochúťku, ktorá posilní imunitu, chodí zbierať aj Zvolenčanka Stanislava (25). „Vo Zvolene viem o jednom mieste. Medvedí cesnak rastie na Strážoch pri záhradkárskej oblasti smerom na Poštárku. Toto miesto mi tiež bolo odporučené,“ povedala pre náš portál.

Podľa slov sympatickej slečny medvedí cesnak má tú výhodu, že je vo voľnej prírode ľahko rozpoznateľný, pretože rastie v hojnom počte vedľa seba. „A navyše, keď sa blížite k miestu, kde rastie, cítite cesnak už aj vo vzduchu a viete, že ste na správnej ceste,“ doplnila.

Medvedí cesnak má mnoho liečivých účinkov, je vskutku neuveriteľne zdravý a po dlhej zime dokáže dať organizmus dokopy. Každý rok na jar mu naplno pravidelne prepadne aj šéfredaktor mediálnej siete Dnes 24 a rodený Zvolenčan, Marcel Mojžiš. Ten upozorňuje, že po zelené a chutné listy treba vyrážať do prírody, kým táto rastlina nezačne kvitnúť. „Osobne mi chutia najviac vtedy, keď ich chuť je veľmi silná, párkrát som ich už ale cítil v žalúdku pekne dlho,“ smeje sa Marcel, ktorý tento dar prírody často využíva na jeho gastronomické kúsky v kuchyni. Zvolenčanka Stanka zas používa medvedí cesnak najmä ako prevenciu, pretože tento je ešte zdravší ako klasický cesnak.

Pochúťky s medvedím cesnakom

A ako je to s medvedím cesnakom v kuchyni? Jedávam ho samotný, alebo si ho dávam iba tak na chleba alebo pridám do nejakej nátierky. Zvyknem z neho robiť ešte aj napríklad pesto. Pesto sa robieva z normálneho cesnaku, tu ho zameníme za medvedí, pridáme ešte bazalku a olivový olej. Potom sa pesto môže dať napríklad na cestoviny, ochotne sa s nami podelila o využitie medvedieho cesnaku v kuchyni.

Marcel Mojžiš upozorňuje zase na ďalšiu lahôdku. „Taká polievka z medvedieho cesnaku nemá chybu. Je jedna z mojich najobľúbenejších. Najviac mi chutí v krémovej verzii, keď do polievky pridám aj sladkú smotanu. Ale z tohto zázraku prírody sa dá robiť kadečo. Dokonca ho trebars rozmixovať so šťavou z pomarančov a vytvoriť si nápoj s naozaj špecifickými chuťami,“ vraví šéfredaktor Dnes 24, ktorý prezradil, že často sa mu do kuchyne dostáva medvedí cesnak aj zo susednej Banskej Bystrice.

„Tam naň každý rok chodí otec mojej partnerky, je tam viacero super miest,“ dodáva Marcel. Mimochodom, ak by ste sa rozhodli zájsť túto lahôdku zbierať práve k Banskej Bystrici, pozrite si, kde sa u susedov dá na ňu naďabiť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM