Správy

ROMANTICKÝ zážitok v srdci Slovenska: Na jednom mieste uvidíte takmer 800 odrôd RUŽÍ

Takmer 800 odrôd záhonových ruží s osobitne vyčleneným priestorom pre miniatúrne, popínavé a sadové odrody ruží budú môcť vidieť návštevníci Dní ruží v arboréte Borová hora vo Zvolene.

Ilustračný obrázok k článku ROMANTICKÝ zážitok v srdci Slovenska: Na jednom mieste uvidíte takmer 800 odrôd RUŽÍ
Zdroj: Región Trnava

Takmer 800 odrôd záhonových ruží s osobitne vyčleneným priestorom pre miniatúrne, popínavé a sadové odrody ruží budú môcť vidieť návštevníci Dní ruží v arboréte Borová hora vo Zvolene. Uskutočnia sa 17. a 18. júna. Po oba dni je o 10.00 hod. a o 14.00 hod. pripravený aj odborný výklad.

Ako informuje Technická univerzita (TUZVO) vo Zvolene, pod ktorú arborétum patrí, zbierka ruží sa v arboréte začala budovať súčasne so zbierkou drevín. „Zo začiatku mala všeobecný charakter a jej základ tvoril sortiment odrôd, ktorý zhromaždil profesor Pravdomil Svoboda v arboréte Peklov a v Kostelci nad Černými lesy. Hoci zbierka obsahovala do 1 200 odrôd v počte takmer 14-tisíc kríkov, jej zloženie sa ukázalo ako málo vhodné pre študijnú zbierku,“ približuje TUZVO históriu.

Preto v rokoch 1971 – 1973 vznikol návrh na jej odborné zameranie tak, aby zodpovedala celkovému poslaniu a orientácii arboréta. Pôvodný návrh Svobodu pestovať odolné parkové ruže bol doplnený o ďalšiu významnú myšlienku – pestovať a archivovať odrody vyšľachtené na území bývalého Rakúsko-Uhorska, respektíve neskôr Československa, ako aj odrody vyšľachtené šľachtiteľmi pôsobiacimi na tomto území.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM