Stanislav Černák Správy

Rekordné čísla: Detva vlani hospodárila s prebytkom 1,26 milióna eur!

S rekordným prebytkom viac ako 1,26 milióna eur skončilo vlani hospodárenie mesto Detva. Na tomto rekorde malo podiel najmä plnenie výberu daní a miestnych poplatkov.

Ilustračný obrázok k článku Rekordné čísla: Detva vlani hospodárila s prebytkom 1,26 milióna eur!
Zdroj: Webnoviny.sk

Na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Detve predložilo ekonomické oddelenie správu o záverečnom účte mesta. Z nej vyplýva, že mesto Detva hospodári s pozitívnym účtovným výsledkom.

Výborné hospodárenie v číslach

Ako uviedol Mojmír Chalupský, vedúci ekonomického oddelenia Mestského úradu, rozpočtové hospodárenie Detvy v roku 2013 skončilo s prebytkom vo výške 1 261 961 eur, pričom príjmy dosiahli výšku 11 399 236 eur a výdavky 10 137 275 eur. Rozbor hospodárenia mesta Detva za rok 2013, záverečný účet mesta a príslušné stanoviská hlavného kontrolóra Rastislava Gondu schválilo mestské zastupiteľstvo.

Chalupský upresňuje, že pôvodný rozpočet na rok 2013 schválený mestským zastupiteľstvom v decembri 2012 s prebytkom vôbec nerátal. Vďaka postupnému zapracovaniu ekonomických opatrení, ktoré viedli k rastu príjmov a konsolidácii výdavkov, sa rozpočet aktualizoval do prebytkového.

Nárast bežných príjmov

Uvedený rekordný prebytok mesto dosiahlo napriek opätovnému výpadku jeho rozhodujúceho príjmu a to výnosu dane z príjmov fyzických osôb. „Zaznamenali sme však nárast bežných príjmov oproti predchádzajúcim rokom, čo môžeme pripísať veľmi kvalitnej práci súvisiacej s využívaním vlastného majetku, a nie jeho predajom, ako aj správou miestnych daní,“ povedal vedúci ekonomického oddelenia Chalupský a pokračoval, „Vynikajúce plnenie výberu daní a miestnych poplatkov – u poplatku za komunálne odpady vo výške 97,4 % a dane z nehnuteľnosti dokonca vo výške 102,4 % nám môžu závidieť mestá v rámci celého Slovenska, kde priemer týchto výberov sa pohybuje okolo 90 %.

Vedúci ekonomického oddelenia zastáva názor, že opäť sa potvrdzuje, že politika mesta v oblasti miestnych poplatkov a daní, ktorá je založená na čo najmenšom zaťažení jeho obyvateľov, je správna. Výška jednotlivých daní a poplatkov ani zďaleka totiž nedosahuje priemer porovnateľných miest. Detva je na Slovensku jedným z miest s najnižšími daňami.

Zníženie bežných výdavkov

Veľmi dôležitá z pohľadu úspešného hospodárenia v roku 2013 bola práca v oblasti bežných výdavkov, ktorá bola založená na minimalizácii výdavkov pri zachovaní kvality jednotlivých samosprávnych úloh mesta.

Detva dokázala výraznou mierou ponížiť bežné výdavky pričom toto sa určite nedotklo kvality života a mesto dokázalo zabezpečiť jednotlivé úlohy či už v oblasti školstva, bezpečnosti obyvateľstva, verejného osvetlenia, komunálneho odpadu, údržby ciest a chodníkov, cestovného ruchu a v mnohých ďalších oblastiach.

V Detve vládne spokojnosť

„O veľmi dobrej finančnej kondícii mesta svedčia ja ostatné ekonomické ukazovatele ako napríklad pokles záväzkov oproti roku 2012 na 19 % či pokles pohľadávok oproti roku 2012 na úroveň 73%. Nezávislá organizácia INEKO hodnotiaca hospodárenie miest ohodnotila ekonomiku Mesta Detva v roku 2012 známkou 4,5 /6 je max./, čo znamená dobré finančné zdravie. Sme veľmi spokojní, že tieto parametre sa podarilo v roku 2013 ešte vylepšiť a to výrazným spôsobom,“ nechal sa počuť Mojmír Chalupský.

Prebytok hospodárenia dosiahnutý v roku 2013 však nezostane nevyužitý. „Už v roku 2014 nám umožní napríklad všetkým školským a predškolským zariadeniam v meste prefinancovať zvýšené, ale štátom nekryté zvýšenie miezd. A zaradiť do plánu nové investície,“ dodal vedúci ekonomického oddelenia. Podstatná časť dosiahnutého prebytku bude využitá na financovanie rozvojových zámerov mesta.

Zdroj: Global 24/TASR

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM