Správy

Prírodná ATRAKCIA pod Poľanou: Predstavuje UNIKÁTNY, takmer učebnicový model

Meandre Kamenistého potoka vznikli v hornej časti Kamenistej doliny, pomaly tečúci potok vytvára voľné meandre po celej šírke jej dna.

Ilustračný obrázok k článku Prírodná ATRAKCIA pod Poľanou: Predstavuje UNIKÁTNY, takmer učebnicový model
Zdroj: TASR/Silvia Tannhauserová

Chránený areál Meandre Kamenistého potoka predstavuje unikátny, takmer učebnicový model tvorby a dynamiky meandrov. TASR o tom informovala Miriam Turayová zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana vo Zvolene s tým, že výmera územia predstavuje plochu potoka v dĺžke 2,5 kilometra.

Zachytenie vody

Ako ďalej uviedla, začiatok je pri prvom moste pod obcou Sihla v Breznianskom okrese a koniec pri horárni Klimentka. Dodala, že meandrovanie patrí medzi riečne javy, ktoré vytvára fascinujúce tvary tokov. Je to v špecifických podmienkach, keď má rieka malý spád a prenáša jemný materiál vo forme plavenín. Okrem týchto hydrologických podmienok je podľa jej slov pre vznik meandrov dôležité aj to, aký materiál tvorí brehy potoka.

Meandre Kamenistého potoka vznikli v hornej časti Kamenistej doliny, pomaly tečúci potok vytvára voľné meandre po celej šírke jej dna. „Prúdenie vody dokáže úplne zmeniť smer a mnohonásobne predĺžiť dĺžku toku. Vie vytvárať kľukatú krivku, ktorá sa neustále mení,“ zdôrazňuje CHKO Poľana. Pripomína tiež, že tok má vďaka kľučkám dĺžku aj niekoľkonásobnú. Kamenistý potok má tak v chránenom areáli celkovú dĺžku približne 5,2 kilometra. Niektoré meandre časom zanikajú a vznikajú útvary, ako sú mŕtve ramená či jazierka. „To všetko je pozitívnym príkladom prirodzeného zadržiavania vody v krajine. Voda neodteká z územia a zostáva zachytená v kľučkách potoka,“ vysvetľuje.

Viac o zaujímavostiach z tohto miesta sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM