Jakub Forgács Rôzne

Počet ochorení v kraji stúpol: Epidemiológovia to so začiatkom školského roka čakali

Predpoklady epidemiológov týkajúce sa očakávaného nárastu chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) sa v 36. kalendárnom týždni podľa hlásení 52 percent pediatrov a 39 percent lekárov pre dospelých v Banskobystrickom kraji naplnili.

Ilustračný obrázok k článku Počet ochorení v kraji stúpol: Epidemiológovia to so začiatkom školského roka čakali
Zdroj: TASR

Výskyt ARO v medzitýždňovom porovnaní vzrástol o 24 percent a CHPO takmer o 17 percent. „V záujme čo najnižšej chorobnosti na začiatku školského roka nastáva teda dôležité obdobie na uskutočňovanie všetkých dostupných preventívnych opatrení. Zabránia vo veľkej miere prenosu pôvodcov najmä respiračných ochorení, vrátane CHPO, v kolektívnych zariadeniach, ale aj intenzívnejšie posilňujú celkovú odolnosť organizmu,“ zdôraznila vedúca odboru hygieny detí a mládeže RÚVZ Katarína Slotová. Ako dodala, medzi najdôležitejšie patrí prijímanie a dochádzka len zdravých detí a zdravého personálu v detských a školských kolektívnych zariadeniach.

Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého kraja, analýzou hlásení lekárov zistili, že v 36. týždni ochorelo 1 652 ľudí na ARO, čo predstavuje chorobnosť takmer 572 na 100 000 osôb. „Z toho bolo chrípke podobných 73 ochorení, čo predstavuje chorobnosť vyše 25 na 100 000 osôb. V medziročnom porovnaní je výskyt ARO vyšší o 8,4 percenta, CHPO nižší takmer o 28 percent,“ uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Najviac chorých na rôzne ARO je v okresoch Brezno (212), Lučenec (207), ako aj Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom a Žarnovica. Na chrípku ochorelo v tomto týždni najviac ľudí v okresoch Poltár, Žarnovica, Banská Štiavnica a Banská Bystrica. Z hľadiska veku postihujú ARO aj CHPO v absolútnych číslach hlavne seniorov, občanov v produktívnom veku a deti základných škôl. Tieto ochorenia však neobchádzajú ani stredoškolákov a najmenšie deti.

Percento komplikácií z ARO sa v medzitýždňovom porovnaní zvýšilo z jedného na 2,4. Najviac komplikácií (3,4 %) je medzi najmenšími deťmi, zhodné percento skomplikovaných prípadov (2,5 %) je medzi seniormi, ekonomicky činným obyvateľstvom a žiakmi základných škôl.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM