Stanislav Černák Šport

Plavci Carety Zvolen zažiarili ziskom 22 medailí aj na majstrovstvách Slovenska

Pretekári KVŠ Careta Zvolen získali na nedávnych majstrovstvách Slovenska v plutvovom plávaní a rýchlostnom potápaní pod vodou spolu až 22 medailí.

Ilustračný obrázok k článku Plavci Carety Zvolen zažiarili ziskom 22 medailí aj na majstrovstvách Slovenska
Zdroj: Dnes24.sk

Slovenský šampionát plutvových plavcov hostila krytá plaváreň na bratislavských Pasienkoch. Plavci z celého Slovenska bojovali o cenné kovy v plutvovom plávaní a rýchlostnom potápaní pod vodou v disciplínach Plávanie s monoplutvou (PP), Rýchlostné plávanie (RP) a Plávanie v klasických plutvách (BF).

Do bojov o 34 sád medailí sa zapojilo 195 pretekárov a pretekárok z 8. slovenských klubov (KVŠ Oceán, Žralok, Neptun, KŠP Fins Team-všetky Bratislava, KVŠ Careta, KŠP Calypso – Zvolen, Triton Šaľa a Delfín Žilina). Najviac, až 22 medailí, si vybojovali pretekári z klubov KVŠ Careta pri TU vo Zvolene a Triton Šaľa.

Dva individuálne tituly

Až dva individuálne tituly majsterky republiky si vyplávala Radka Chomutová v disciplínach 400 m a 800 m RP. Jeden titul v disciplíne 200m BF a k tomu šesť strieborných medailí si vybojovala Zuzana Hrašková. Zuzana Erteľová získala jedno striebro tri bronzy. „Všetky tri baby boli spolu s Gabrielou Michalčákovou zároveň členkami zlatej štafety na 4×100m PP,“ povedal tréner plavcov Careta Zvolen Milan Valo. Z jednej striebornej medaily z disciplíny 400 m PP sa tešila aj Veronika Hofbauerová.

Z mužov si dva cenné kovy so strieborným leskom vyplával na najdlhších tratiach 800 m a 1500 m PP Miroslav Chomut a o jeden bronz obohatil svoju zbierku medailí aj Martin Andreánsky, ktorý v disciplíne 100 m BF v silnej konkurencii slovenských reprezentantov finišoval na treťom mieste. „Obaja boli spolu s Radoslavom Koštom a Daliborom Danielom Orságom členmi bronzovej štafety na 4×100 m PP,“ prezradil Valo.

Najmladší pretekári v kategórii E (do 11 rokov) mali šancu získať majstrovské tituly v disciplíne 15 m RP. Careťáci sa posnažili a získali tri z možných šesť medailí. Z každého kovu po jednom. Zlato si vybojoval Šimon Tóth, tesne za ním na striebornej priečke sa umiestnil Daniel Michalčák a medzi dievčatami sa bronzom môže pýšiť Klaudia Korviniová.

Spolu až 86 cenných kovov

Na slovenskom šampionáte sa zároveň vyhodnocujú aj prví traja pretekári v každej kategórii a udeľuje sa im titul „Preborník“. Tento rok sa po prvýkrát rozdávali aj cenné kovy. Najviac zo všetkých klubov, až 86 ich vyplávali plavci z Carety Zvolen (Careta Zvolen 86, Oceán Bratislava 85, Calypso Zvolen 69).

V tomto hodnotení sa darilo aj Victorii Mináčocej, ktorá získala jedno druhé a tri tretie miesta, Jakubovi Pálkovi, ktorý bol raz tretí (obaja v kategórii E). V kategórii D (12–13 ročných) sa presadili Barbora Pálková (5× prvé miesto, jedno druhé), Zuzana Nulíčková (4× druhé, jedno tretie miesto), Petra Dávidová (dve prvé miesta), Samuel Tóth (dve druhé, dve tretie miesta), Ema Šimková, Terézia Hanzelová, Adrián Lacko, Marek Ertl (všetci jedno tretie miesto).

Gabriela Michalčáková bola v kategórii C (14–15 rokov) raz druhá a trikrát tretia, Dalibor Daniel Orság bol tri krát na treťom mieste a Alexander Nikolov bol raz tretí. Na stupne pre víťazov sa v kategórii B (16 – 17 ročný) prebojoval Radoslav Košta, keď na každý vystúpil raz. Napokon v štafetách 4 × 100m PP a 4 × 200 m PP vybojovali chlapci a dievčatá v kategórii E tri prvé, dve druhé a jedno tretie miesto (Matej, Tóth Š, Sivek Michalčák, Mináčová, Pivarčiová, Vasilová Korviniová, Babicová, Valová M., DI Capua, Gajdošová), v kategórii D tri prvé a dve druhé miesta (Tóth S., Rovňan, Lacko, Vasil, Ertl, Pálková, Šimková, Dávidová, Nulíčková, Šmigovská Šprlová, Varacová, Fekiačová, Hanzelová).

Hodnotenie predsedu klubu

„Ziskom 22 medailí v celkovom hodnotení a ziskom 86 medailí v hodnotení po kategóriách, čo je najviac zo všetkých zúčastnených klubov, dokázali pretekári KVŠ Careta Zvolen, že patria medzi špičku na Slovensku,“ zhodnotil účasť na preteku predseda klubu Milan Hofbauer a pokračoval, „preto si myslím, že tieto majstrovstvá môžeme hodnotiť ako vydarené, za čo patrí vďaka pretekárom za príkladnú reprezentáciu klubu a trénerom za kvalitnú prípravu plavcov.“

Foto: archív klubu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM