Jakub Forgács Správy

Pandémia koronavírusu vo Zvolene neustupuje: V nemocnici je takmer 80 pacientov s covidom

Starostlivosť v rámci všetkých hospitalizovaných v nemocnici vrátane ambulantnej činnosti musí nemocnica zvládnuť napriek výpadku 35 zamestnancov.

Ilustračný obrázok k článku Pandémia koronavírusu vo Zvolene neustupuje: V nemocnici je takmer 80 pacientov s covidom
Zdroj: unsplash.com

Zvolenská nemocnica je stále extrémne skúšaná dopadmi pandémie koronavírusu. „Počet hospitalizovaných pacientov s covidom neklesá, navyše nemocnica eviduje výpadok takmer štyridsiatich zamestnancov. Ambíciu vrátiť sa k bielej medicíne a naplno rozbehnúť plánované operácie v plnom rozsahu zatiaľ nie je možné realizovať. Všetci zdravotníci vrátane nezdravotníckeho personálu robia, čo môžu,“ uviedla Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK.

Čísla z nemocnice

"K dnešnému dňu máme celkovo hospitalizovaných 77 pacientov s koronavírusom, pričom na bežnom oddelení ležia šiesti pacienti, na kyslíkových lôžkach máme 33 pacientov. V rámci jednotky intenzívnej starostlivosti sú s covidom evidovaní štyria pacienti a jeden je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Nemocnica v Krupine eviduje ďalších 17 covid pozitívnych pacientov,“ objasňuje stále vážny stav riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen Ing. Ľudmila Veselá.

Starostlivosť v rámci všetkých hospitalizovaných v nemocnici vrátane ambulantnej činnosti musí nemocnica zvládnuť napriek výpadku 35 zamestnancov, vďaka organizačným zmenám to však zvláda. "Mysleli sme si, že jarné prázdniny prispejú k výraznému ústupu pandémie, s ktorou bojujeme s menšími prestávkami už dva roky, ale nestalo sa tak,“ vysvetľuje riaditeľka nemocnice argument, prečo stále nemôžu naplno rozbehnúť plánované operácie a prípadne aj povoliť návštevy pacientov v nemocnici.

Zmena v testovaní

Ďalšou zmenou, ktorú nemocnica zrealizovala je to, že v zmysle príkazu Ministerstva zdravotníctva SR od 12. marca oznámila zrušenie antigénového testovania za poplatok 5 eur v tamojšom mobilnom odberovom mieste. Nemocnica však umožní záujemcom o antigénové testy sa objednať na webe vysetrenia.agel.sk a cena testu je 7,99 eur. Ako už nemocnica avizovala, vzhľadom na nezáujem o očkovanie proti koronavírusu, Banskobystrický samosprávny kraj k 31. marcu ukončuje činnosť Veľkokapacitného očkovacieho centra v budove Doprastavu. Vakcinácia však bude možné v rámci ambulancie infektológie priamo v nemocnici.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM