Správy

Obec neďaleko Zvolena ozelenie: Vysadiť chce dreviny a kvety za tisíce eur

Podľa starostky v rámci projektu plánujú zasadiť vo Zvolenskej Slatine dreviny ako jarabina, javor, hrab, lieska či mišpuľa. Patria sem aj dula, oskoruša, slivka, hloh, drieň, klokoč a kalina.

Ilustračný obrázok k článku Obec neďaleko Zvolena ozelenie: Vysadiť chce dreviny a kvety za tisíce eur
Zdroj: TASR/František Iván

Z Programu obnova dediny 2021 chce obec Zvolenská Slatina vo Zvolenskom okrese na svojom území vysadiť kvety a dreviny. Potvrdila to starostka obce Mária Klimentová.

Dreviny aj trvalky

Ako dodala, obec v marci tohto roka požiadala o finančnú podporu na tento projekt a začiatkom augusta dostala oznámenie o poskytnutí dotácie vo výške 5-tisíc eur. „Do 9. septembra musíme stihnúť zaslať všetky potrebné doklady vrátane vysúťaženého dodávateľa, čo bude veľmi náročné v prebiehajúcom dovolenkovom období,“ spomenula. „Veríme, že stihneme požadované doklady predložiť na Slovenskú agentúru životného prostredia (SAŽP) a následne vysadíme v rôznych častiach obce dreviny,“ zhrnula s tým, že by to malo byť v strede obce, pri evanjelickom kostole a pri obecných nájomných bytových domoch.

Podľa starostky v rámci projektu plánujú zasadiť vo Zvolenskej Slatine dreviny ako jarabina, javor, hrab, lieska či mišpuľa. Patria sem aj dula, oskoruša, slivka, hloh, drieň, klokoč a kalina. „Drevinové výsadby budú doplnené aj trvalkami,“ podotkla a doplnila, že projektom chce samospráva pomôcť životnému prostrediu a skrášliť prostredie obce.

Ďalšie aktuálne správy

Z Programu obnova dediny 2021 poputujú financie 189 obciam na ich projekty. O pridelení dotácie rozhodol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Cieľom Programu obnovy dediny je vytvoriť ekonomické, organizačné a odborné predpoklady na to, aby sa obce vlastnými silami snažili o harmonický rozvoj zdravého životného prostredia, zachovávanie prírodných a kultúrnych hodnôt vidieckej krajiny a rozvoj environmentálne vhodných hospodárskych aktivít.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Zvolena

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM