Jakub Forgács Správy

NOVINKA vo zvolenskej nemocnici: Ponúka TERAPIU, ktorá pomáha pacientom s bolesťami či zápalom

Pacienti sa môžu objednať buď osobne na recepcii urgentného príjmu, ktorá funguje 24 hodín denne, sedem dní v týždni, alebo telefonicky.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA vo zvolenskej nemocnici: Ponúka TERAPIU, ktorá pomáha pacientom s bolesťami či zápalom
Zdroj: Pexels.com

Zvolenská nemocnica zaradila do ponuky ošetrení už aj terapiu rázovou vlnou. Tá je mimoriadne prospešná najmä pre pacientov, ktorých trápia bolesti pohybového aparátu alebo bojujú so zápalom. Ošetrenie môže indikovať špecialista, pacienti sa však môžu objednávať aj z vlastnej iniciatívy. Informovala o tom Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK.

Ako pomáha rázová vlna?

„Rázová vlna okamžite uvoľňuje svalové napätie, umožňuje postupné rozpúšťanie vápenatých fibroblastov, podporuje produkciu kolagénu a má tak analgetický a protizápalový efekt. Priaznivo pôsobí na neurologické ochorenia a taktiež pomáha vstrebávať hypertrofické jazvy, čo sú v podstate zhrubnuté a začervenané jazvy so sklonom k svrbeniu a bolestivosti,“ vysvetľuje Mgr. Katarína Liptáková, vedúca sestra urgentného príjmu Nemocnice AGEL Zvolen.

Do väzivového, svalového alebo kostného tkaniva v subakútnom alebo chronickom stave sa podľa slov hovorkyne rázovou vlnou dostáva obrovské množstvo energie, čo naštartuje alebo podporí už prebiehajúce regeneračné procesy. Ošetrenie rázovou vlnou trvá približne 10 minút a môže byť mierne diskomfortné v závislosti od rozsahu poškodenia tkaniva a ošetrovanej lokality. Odporúča sa absolvovať 10 ošetrení s rozostupom minimálne 72 hodín a maximálne sedem dní. Samotná terapia teda môže pokojne trvať aj 10 týždňov. „Efekt môže byť okamžitý, ale spravidla sa dostaví s odstupom niekoľkých týždňov po ukončení terapie, samozrejme, v závislosti od rozsahu poškodenia tkaniva,“ dodáva Mgr. Liptáková.

Rázová vlna pomáha pacientom najmä pri bolestiach a zápaloch. Najčastejšie ju vyhľadávajú práve tí, ktorých trápia bolesti pohybového aparátu, svalové zranenia a rôzne druhy iných bolestí. „Rázová vlna vie veľmi účinne pomôcť pri plantárnej fascitíde (pozn. bolesť chodidla), rôznych kalcifikátoch, pri karpálnom tuneli. Vysoká úspešnosť terapie sa preukazuje taktiež pri bolestiach chrbta, zamrznutého ramena, pri liečbe pätovej ostrohy, tenisovom alebo golfovom lakti a rôznych druhoch svalových zranení,“ vymenováva vrchná sestra zo zvolenského urgentného príjmu.

Koľko to stojí?

Či už terapiu rázovou vlnou indikuje špecialista alebo sa na ňu chcú pacienti objednať z vlastnej iniciatívy, urobiť tak môžu na recepcii urgentného príjmu v chirurgickom pavilóne Nemocnice AGEL Zvolen. Ambulancia rázovej vlny sa podľa Peterovej aktuálne z dôvodu rekonštrukcie fyziatricko-rehabilitačného oddelenia nachádza v priestoroch neurologickej ambulancie urgentného príjmu na prízemí chirurgického pavilónu. Pacienti sa môžu objednať buď osobne na recepcii urgentného príjmu, ktorá funguje 24 hodín denne, sedem dní v týždni, alebo telefonicky na čísle 045 5201 444 v čase od 7.00 do 15.30 hod..

Cena jedného ošetrenia rázovou vlnou je 20,00 eur, v prípade, že sa pacient objedná priamo na 10 sedení, cena terapie je 160,00 eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM