Jakub Forgács Kultúra

Nevšedný umelecký zážitok vo Zvolene. Diela na zámok pricestujú z niekoľkých krajín

Na Zvolenskom zámku budeme môcť obdivovať dielo maliara Leopolda Horovitza. Čím bude výstava zaujímavá?

Ilustračný obrázok k článku Nevšedný umelecký zážitok vo Zvolene. Diela na zámok pricestujú z niekoľkých krajín
15
Galéria
Foto: Peter Braciník

Slovenská národná galéria (SNG) pripravila pre svojich návštevníkov v tomto roku na Zvolenskom zámku nový cyklus kurátorských výkladov pod názvom To najlepšie, čo doma máme. Ide o pravidelné špecializované výklady, v rámci ktorých kurátori SNG raz mesačne predstavia dielo, ktoré vo svojom zbierkovom fonde považujú za najzaujímavejšie.

Vo štvrtok 30. marca o 18:00 privítajú na zámku kurátorku Zbierok úžitkového umenia, dizajnu a architektúry SNG Janu Švantnerovú a jej hosťa, reštaurátora SNG Miroslava Slúku. Predstavia tvorbu maliara Leopolda Horovitza, od smrti ktorého uplynie tento rok 100 rokov.

Ako uviedla galerijná pedagogička Mária Ťavodová, pri tejto príležitosti spojili svoje sily Východoslovenské múzeum v Košiciach a SNG, aby pripravili logisticky aj finančne náročnú kontextuálnu výstavu Horovitzovej tvorby. Autor pôsobil a vystavoval prevažne mimo rodných Košíc, jeho diela tak na výstavu pricestujú z Poľska, Rakúska, Maďarska, Ukrajiny a Izraela. Niekoľko umelcových portrétov však vlastní aj SNG a práve tie v širších súvislostiach jeho života a tvorby predstaví kurátorka pripravovanej výstavy. Jej hosťom bude reštaurátor Miroslav Slúka, ktorý diela za účelom ich vystavenia nedávno zreštauroval a prinavrátil im tak pôvodný esprit a výrazovú silu.

SNG na Zvolenskom zámku pripravuje na 27. apríla ďalšiu prednášku z cyklu To najlepšie, čo doma máme. O vybraných dielach bude hovoriť kurátorka Zbierok moderného a súčasného umenia SNG Vladimíra Büngerová.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM