Jakub Forgács Správy

Nevšedné štúdium vo Zvolene a zdarma. Sokratov inštitút môže prijať ďalších študentov

Projekt Sokratov inštitút pokračuje. Na záujemcov čaká 11 intenzívnych víkendových workshopov.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedné štúdium vo Zvolene a zdarma. Sokratov inštitút môže prijať ďalších študentov
15
Galéria
Foto: Nicole Regecová

Ďalších 20 mladých ľudí získa šancu vzdelávať sa na Sokratovom inštitúte pri Technickej univerzite vo Zvolene. Vzdelávací program Sokratov inštitút je jediné štúdium na Slovensku, zriadené neziskovou organizáciou – Centrom environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica, ktoré zastrešuje univerzita.

11 víkendových workshopov

Ročné štúdium prinesie nové vedomosti, skúsenosti, inšpirácie a cenné kontakty od špičkových lektorov v oblasti riešenia konfliktov, práva, médií, globálneho vzdelávania, ekonómie, novodobých dejín Slovenska či spoznávania slovenskej prírody.

Technická univerzita vo Zvolene a nezisková organizácia CEEV Živica vytvorili priestor pre rozvoj mladých ľudí v kritickom myslení voči svetu i sebe samým, vo forme 11 intenzívnych víkendových workshopov.

„Veríme, že spoločnosť môže výrazne ovplyvniť aj jediný človek, pokiaľ má dosť znalostí, charakter a odvahu,“ tvrdí Juraj Hipš, zakladateľ Sokratovho inštitútu. Na lazy Zaježová pri Zvolene pozýva inštitút lektorov z celého sveta i špičky zo Slovenska.

Do študijného programu je zaradený napríklad aj praktický workshop o práve, ktorý vedie riaditeľka Centra právnej pomoci Eva Kováčechová, ale aj workshop zameraný na fungovanie ekonomiky a peňazí v lokálnom aj globálnom kontexte. Študenti však zažijú aj divočinu Tatier s ochranárom Erikom Balážom a to na územiach, ktoré nie sú prístupné verejnosti.

Vlastný mikroprojekt

Študenti navyše počas roka pracujú na svojom mikroprojekte, ktorý má verejnoprospešný charakter. K jeho realizácii či nastaveniu grantu ich zaškolí kouč Tomáš Pešek. Každý zo študentov bude môcť využiť rady a podporu skúsených mentorov, ktorí program Sokratovho inštitútu už absolvovali.

Medzi úspešné projekty, ktoré sa v Sokratovom inštitúte realizovali, patrí záchrana starých odrôd ovocia, rekonštrukcia študovne v internátoch či zlepšenie marketingu a fundraisingu neziskových organizácií.

„Najcennejšie na mikroprojektoch je, že nás učia samostatne hýbať vecami, poctivo uvažovať o jednotlivých krokoch, prepájať ľudí, operatívne reagovať na ťažkosti, efektívnejšie si zorganizovať čas a poznať tú radosť, keď vytvárame niečo vlastné,“ hovorí absolvent Sokratovho inštitútu Tomáš Hallon.

Sokratov inštitút je pre študentov a absolventov vysokých škôl rôznych odborov od 18 do 32 rokov. Štúdium je zdarma a to vďaka firemnému partnerovi. Na Sokratov inštitút sa záujemcovia môžu prihlásiť na stránke projektu. Uzávierka prihlášok je 30. apríla 2017.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM