Stanislav Černák Rôzne

Nájomné byty vo vlastníctve mesta? Záujem je obrovský, žiadostí je 1 500

Veľkým novodobým problémom je dostupnosť bytov pre mladé rodiny. Zisťovali sme, aká je situácia s nájomnými bytmi vo Zvolene.

Ilustračný obrázok k článku Nájomné byty vo vlastníctve mesta? Záujem je obrovský, žiadostí je 1 500
Zdroj: Webnoviny.sk

Mesto Zvolen má vo vlastníctve celkom 615 nájomných bytov a na Slovensku sa výstavbe takýchto bytov radí k najúspešnejším mestám. Výška nájomného je samozrejme rôzna. „Výška nájomného a úhrad za plnenia spojené s užívaním bytu bežného štandardu sa odvíja hlavne od plochy bytu a počtu osôb v domácnosti,“ prezradila pre Zvolen 24 vedúca Odboru správy majetku Anna Mazánová.

Cena za 1 izbový byt o rozlohe 35,42 m² pre jednu osobu je 115 eur. Cena prenájmu za 2 izbový byt s rozlohou 56,06 m² pre 2 osoby je 174 eur a cena 3 izbového bytu s rozlohou 79,79 m² pre 3 osoby je 257 eur.

Evidujú až 1500 žiadostí

„Spolu evidujeme 1500 žiadostí o pridelenie nájomných bytov,“ informovala Mazánová. Ako ďalej povedala, tak žiadateľ o nájom bytu je povinný žiadosť každoročne aktualizovať. V roku 2012 bolo aktuálnych približne 230 žiadostí, z toho asi 90 žiadateľov nespĺňalo podmienky, alebo niektorí žiadatelia žiadosť zrušili.

Podmienky prideľovania bytov upravujú Všeobecne záväzné neriadenia mesta Zvolen. „Základné podmienky sú trvalý pobyt alebo zamestnanie vo Zvolene. Vyhovujúci pravidelný príjem do domácnosti. Ďalej to je, že žiadateľ alebo partner nie sú vlastníkmi alebo spolu vlastníkmi nehnuteľnosti určenej na bývanie. Žiadateľ alebo spolu posudzované osoby nie sú dlžníkmi mesta Zvolen,“ prezradila vedúca Odboru správy majetku.

Dôležitá je výška príjmu, nájomcu potom určí žreb

Samozrejme dôležitým faktorom pri pridelení mestského nájomného bytu je aj výška príjmu. Príjem do domácnosti sa posudzuje za predchádzajúci kalendárny rok, na posúdenie vrchnej hranice príjmu a uzavretý štvrťrok, na posúdenie spodnej hranice príjmu. „Vrchná hranica príjmu s mesačným príjmom žiadateľa a spolu posudzovaných osôb je najviac vo výške 3 násobku životného minima. Spodná hranica príjmu s mesačným príjmom žiadateľa a spolu posudzovaných osôb o nájom bytu bežného štandardu je najmenej vo výške 1,3 násobku životného minima s navýšením o čiastku podľa veľkosti bytu. Ak sú splnené tieto podmienky, tak výber budúcich nájomcov bytov prebieha žrebovaním,“ vysvetlila Anna Mazánová.

Odpredali 12 bytov

Niekedy sa stane, že nájomca má záujem odkúpiť byt od mesta do osobného vlastníctva. Čo sa deje vtedy? „Za rok 2012 bolo odpredaných 12 bytov vo vlastníctve Mesta. Išlo sa o byty, na ktoré bola ukončená nájomná zmluva. Odpredaj bytov bol realizovaný verejno-obchodnou súťažou podľa § 281 a nasledovne Obchodného zákonníka v znení neskorších predpisov. Nájomné byty postavené za podpory štátu nie sú určené na odpredaj,“ objasnila vedúca Odboru.

Žiaľ ani mesto Zvolen sa nevyhne boju s neplatičmi. „V krajných prípadoch sme nutení pristúpiť aj k exekúciám. Tie prebiehajú aj v súčasnej dobe,“ dodala Mazánová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM