Správy

Na Poľane riešia PROBLÉM: Na vine sú NEINFORMOVANÍ turisti a skialpinisti

Ochranu prírody treba rešpektovať. Lyžovanie v pralese a zo Zadnej Poľany na sever je zakázané.

Ilustračný obrázok k článku Na Poľane riešia PROBLÉM: Na vine sú NEINFORMOVANÍ turisti a skialpinisti
3
Galéria

Horská služba Poľana komunikuje s ochranármi i štátnymi lesmi o ďalších vhodných trasách pre turistov a skialpinistov, ktoré sú mimo ochranného pásma. TASR to povedal náčelník horskej služby Richard Kopáčik.

Problémy s turistami a skialpinistami

Na Poľane sa totiž vyskytujú problémy, ktoré spôsobujú neinformovaní turisti alebo skialpinisti. Pohybovať by sa totiž mali iba po značených chodníkoch. „Veľakrát ľudia nevedia, kde je a kde nie je ochranné pásmo. Snažíme sa preto vyhovieť všetkým, ktorí sa pohybujú v horách,“ objasnil. Poznamenal, že napríklad v piatom stupni ochrany ľudia nemajú čo robiť. „Ochranu prírody treba rešpektovať. Lyžovanie v pralese a zo Zadnej Poľany na sever je zakázané,“ priblížil.

Základom je podľa neho príprava na túru. Vždy si treba pozrieť počasie a to, aké budú na horách podmienky. V lete treba sledovať aj búrkovú činnosť. „Turista to má mať naštudované, rovnako aj turistické chodníky a využívať ich,“ uviedol s tým, že mimo ciest sa dá ľahko stratiť. Základom je mať v batohu osobnú lekárničku, suché oblečenie i nepremokavú bun­du.

Napadnutia zverou

Napadnutia ľudí zverou horská služba zatiaľ neriešila, aj keď sa už vyskytli. „Treba mať rešpekt. Medvede vedia, kde je chodník a vyhnú sa mu, pretože je plný pachov,“ priblížil. Turisti sa majú rozprávať, dať o sebe vedieť, nie však kričať. „Občas môžu stupiť na vetvičku, medvede majú citlivý sluch. Aj keby bol vedľa chodníka, nebudeme o tom vedieť, zatají sa,“ konštatoval s tým, že medveď nie je na Poľane na to, aby naháňal turistov.

Služba sa zaoberá aj preventívnou činnosťou. Je to napríklad kontrola terénu a turistických chodníkov. Keď je napríklad spadnutý strom, spília ho. „Ak je problém, dávame na sociálne siete upozornenie, že je napríklad ľad na trase popri vodopáde Bystrô,“ spomenul.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Poľana je atraktívna aj v zime
3
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM