Stanislav Černák Rôzne

Nechajte si zadarmo zmerať EKG, cholesterol alebo tlak krvi. Už tento piatok!

V piatok si v najväčšom zvolenskom nákupnom centre budete môcť nechať odmerať tlak krvi, EKG, hladinu cholesterolu a skonzultovať svoj zdravotný stav s lekármi.

Ilustračný obrázok k článku Nechajte si zadarmo zmerať EKG, cholesterol alebo tlak krvi. Už tento piatok!
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci osvetových aktivít sa 7. apríla uskutoční Deň srdca a marec je mesiacom o srdcových témach. Slovenská nadácia srdca v spolupráci s Kanceláriou Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku pripravila množstvo edukačných podujatí.

Záujemcovia sa opäť budú môcť nechať bezplatne vyšetriť odborníkmi na viacerých miestach. „Ak sa vysoký krvný tlak nelieči, vedie napríklad k infarktu myokardu, srdcovému zlyhaniu alebo mozgovej porážke,“ upozornil na dôležitosť poznania vlastného zdravotného stavu predseda Správnej rady Slovenskej nadácie srdca Ján Murín.

Zdravotnícke tímy

Meracie miesta budú zriadené v nákupných a biznis centrách. Návštevníkom tam budú k dispozícii odborné zdravotnícke tímy. Záujemcovia si môžu nechať odmerať tlak krvi, EKG, hladinu cholesterolu a skonzultovať svoj zdravotný stav s lekármi. V piatok 15. marca sa takýto zdravotnícky tím bude nachádzať aj vo zvolenskom nákupnom centre.

Vlaky zdravia

V tejto súvislosti sa vypravia aj vlaky zdravia. Prvý pôjde 15. marca na trase Bratislava – Žilina – Košice a Bratislava – Zvolen – Košice. Ďalšie tri vypravia na druhý deň a pôjde o vlaky R 812 Sitno na trase Košice – Lučenec – Zvolen – Bratislava, R 606 Liptov na trase Košice – Žilina – Bratislava. V nich budú pripravené tímy zdravotníkov, ktorí cestujúcich vyšetria.

Dôležitosť prevencie

Srdcovo-cievne ochorenia si na Slovensku ročne vyžiadajú 28 tisíc životov. Napriek tomu, že úmrtnosť mierne poklesla, jej čísla sú stále vysoké, upozornil nato hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre kardiológiu Gabriel Kamenský. Riešenie situácie vidí najmä v prevencii, ktorá prispieva k zníženiu výskytu rizikových faktorov vzniku ochorení srdca a ciev. „Pre úspešnosť liečby hypertenzie, ale aj ostatných závažných kardiovaskulárnych rizikových faktorov je mimoriadne dôležité vzdelávanie obyvateľstva,“ povedal.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM