Martina Terem Rôzne

Mladá fitnesska spod Pustého hradu v ROZHOVORE: Čo si zaumieniš, za tým choď!

Zvolenská fitnesska Vanesa (15) na sebe tvrdo maká. Priznáva, že fitness je náročný šport, nie len po fyzickej stránke, ale hlavne po psychickej. Čím ju v škole trápia spolužiaci?

Ilustračný obrázok k článku Mladá fitnesska spod Pustého hradu v ROZHOVORE: Čo si zaumieniš, za tým choď!
Zdroj: Vanesa Luptáková

Ambiciózna a talentovaná Vanesa Luptaková (15) sa dostala k fitnessu úplnou náhodou. Dnes si život bez tohto športu nevie predstaviť. Mladá Zvolenčanka musí počas školského roka tvrdo trénovať, no ako sama hovorí, stojí to za to. V rozhovore prezradila, čo pre ňu fitness znamená a ako zvláda diéty.

Ako si sa dostala k tomuto športu? Viedli ťa rodičia alebo si si k nemu našla cestu sama?

K tomuto športu som sa dostala úplnou náhodou. Bratranec nemal partnerku na akrobatický rock'n'roll a kvôli tomu, že sa mi nepáčil hip hop, ktorý som tancovala, som začala práve s rock'n'rollom. Avšak akonáhle som na tréningu zbadala fitnessky, stratila som dych a povedala som si, že tento šport chcem robiť.

Aký je tvoj najväčší úspech?

Od siedmich rokov som si prešla rôznymi súťažami a precestovala Česko a Maďarsko. Sprevádzali to aj ocenenia. Najviac si však vážim titul vicemajsterky Slovenska v dorastenkách za rok 2015. Tento rok končím detskú kategóriu. Uvidíme, ako sa mi bude dariť v juniorkách.

Ako vyzerá tvoj tréningový plán?

Čím som bola staršia, tým sa moje tréningové plány menili a pribudli tréningy v posilňovni. Teraz si užívam prázdniny, ale počas roka mám štyri tréningy vo Zvolene. Vždy začínam rozcvičkou, potom začnem s akrobatickými radami až k nácvikom prednosu. Tréningy končím voľnými zostavami a strečingom. Takisto dochádzam aj dvakrát do týždňa do Detvy, kde mám gymnastické tréningy.

Čo všetko obnáša tento šport? Držíš nejaké diéty alebo si aj pomaškrtíš?

Fitness je náročný šport, nie len po fyzickej stránke, ale hlavne po psychickej. Strava v znamená veľa. Najhoršie je, keď máte takých milých spolužiakov, že vám cez prestávky behajú s jedlom pred nosom. Určite diéty pred súťažou sú, no naopak, milujem pocit, keď ležím po súťaži doma na posteli a som úplne prejedená sladkosťami (smiech).

Je pre teba fitness viac ako len šport? Čo pre teba znamená?

Pre mňa fitness osobne znamená život, pre ktorý každodenne už osem rokov vstávam z postele. Keď som chorá a nemôžem ísť na tréning, tak ani neviem, čo so sebou. No niekedy toho mám plné zuby. Ale viem, že keď vydržím, tak to bude stáť za to. Odmala sa venujem iba tomuto. Čo viac by ma mohlo tešiť?

Čo ťa fitness v živote naučil?

Tento šport mi dal neskutočne veľa do života. Odmala ma učil tomu, že sa nemôžem ničoho báť a že je vždy cesta, ako veci zvládnuť a prekonávať prekážky. Cez tie by som asi neprešla, keby nemám svoju úžasnú maminu a ocina, ktorí ma vždy podporujú a trénerky, ktoré ma ťahajú stále vyššie. Takisto aj kamaráti.

Ako malá som mala sny, ktoré si chcem aj splniť. Fitness ma naučil: Čo si zaumieniš, za tým choď! Bez ohľadu na to, čo si myslia ostatní, pretože keď si splníš nejaký sen, je to ako keby stojíš na stupienku víťazov, nad hlavou držíš pohár a máš obrovský pocit šťastia.

Pozrite si talentovanú zvolenskú fitnessku na záberoch v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Talentovaný Zvolenčan (20) v extralige: Na Slovensku sa volejbalom uživiť nedá

Zvolenský hudobník Mako v ROZHOVORE: Hejty? Zaujíma ma iba konštruktívna kritika

FOTO: Ambicióznu Zvolenčanku Vanesu (15) fitness mnohému naučil
31
Galéria
Zdroj: Vanesa Luptáková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM