Správy

Mesto pristúpi k dodatku zmluvy o MHD: Cena sa Zvolenu zvýši, čo je dôvodom?

Poverený vedúci odboru dopravy Pavel Brťka povedal, že pre súčasné ceny je to najvýhodnejšie riešenie v porovnaní s možnosťou vyhlásenia novej súťaže.

Ilustračný obrázok k článku Mesto pristúpi k dodatku zmluvy o MHD: Cena sa Zvolenu zvýši, čo je dôvodom?
Zdroj: Mesto Zvolen

Mesto Zvolen pristúpi k dodatku zmluvy o prevádzke mestskej hromadnej dopravy (MHD), ktorý súvisí so zvýšením nákladov na služby. Rozhodli o tom zvolenskí poslanci na septembrovom rokovaní mestského zastupiteľstva s tým, že to bude jednorazovo o desať percent.

Zvýšenie cien

Poverený vedúci odboru dopravy Pavel Brťka povedal, že pre súčasné ceny je to najvýhodnejšie riešenie v porovnaní s možnosťou vyhlásenia novej súťaže. Zdôraznil, že v nej by dostali na úplne inú cenu za kilometer. „Okrem iného by mohla byť ohrozená aj služba vo verejnom záujme, na ktorú by doplatila cestujúca verejnosť,“ doplnil.

Spoločnosť Slovenská autobusová doprava (SAD) Zvolen sa stala víťazom súťaže na dopravcu zvolenskej MHD v roku 2021. Staronový dopravca tak mal prepravovať cestujúcich s ponúknutou cenou za odplatu vo výške najviac 2,04 eura bez DPH na kilometer. Za desať rokov to malo byť konečných 23 777 713 eur bez DPH a zmluva začala platiť od vlaňajšieho leta.

Dôvodová správa pre rokovanie mestského zastupiteľstva uvádza, že dodávateľ v roku 2022 poukázal na zvýšenie cien na prevádzku. Zároveň deklaroval, že bez úpravy alebo zvýšenia ceny za služby ju nedokáže zabezpečiť a bude musieť od zmluvy odstúpiť. „Dopravca preukázal zvýšenie niektorých cien vstupov o viac než 30 percent,“ potvrdil pred poslancami Brťka. Dodal, že samospráva preto zvolenským poslancom v septembri predložila materiál, v ktorom navrhla zvýšenie jednotkových cien pre SAD Zvolen.

Nespokojní poslanci

K požiadavke prepravcu sa počas rokovania zastupiteľstva vyjadrili aj niektorí poslanci. Jaroslav Stehlík poznamenal, že v roku 2021 bol v súťaži ďalší záujemca o prevádzkovanie MHD vo Zvolene. Druhý v poradí bol uchádzač z Karlových Varov. Zdôraznil, že rozdiel medzi adeptmi bol 245-tisíc eur za celé obdobie. Podľa neho je to obchádzanie súťaže, ktorá bola pred dvomi rokmi.

Poslancovi Jánovi Beljakovi sa zdá, že je skoro žiadať o zvýšenie vstupov. „Najjednoduchšie je požiadať o dodatok a mať doplatené. Keby bol však funkčný výber cestovného, ktorý podľa všetkého nie je spoľahlivý, tak by sa financie na dopravu získali tak, ako sa majú,“ konštatoval. Po vyše roku fungovania zvyšovať zákazku sa nepáčilo ani poslancovi Róbert Orságovi.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM