Jakub Forgács Správy

Lykožrút LIKVIDUJE stromy vo Zvolene: Mesto pristúpi k ROZSIAHLEMU výrubu, FOTO

Vo Zvolene sa naplno prejavujú dôsledky katastrofálneho sucha z minuloročného leta. Trpeli ním nielen ľudia, ale aj príroda.

Ilustračný obrázok k článku Lykožrút LIKVIDUJE stromy vo Zvolene: Mesto pristúpi k ROZSIAHLEMU výrubu, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

Len na jar muselo mesto nechať spíliť desiatky stromov v parkoch na Zlatom potoku a pri železničnej stanici. „Odborníci už vtedy predpokladali, že do konca roka bude nutné podobný krok zopakovať. Mnohé stromy už vtedy javili známky rozsiahlejšieho poškodenia a bolo otázne, či sa dokážu škodcovi ubrániť. Väčšine sa to nepodarilo,“ uviedol Martin Svatuška, hovorca Mesta Zvolen.

Spečatený osud

Naplno sa tak podľa jeho slov prejavujú dôsledky katastrofálneho sucha z minuloročného leta. Trpeli ním nielen ľudia, ale aj príroda. „Mnohé stromy vyschli rýchlo, iné veľmi zoslabli. V prípade smrekov dokonca tak výrazne, že neboli, alebo nie sú schopné ubrániť sa náletom lykožrúta,“ vysvetľuje referentka pre zeleň zvolenskej radnice Jana Tlučáková. Osud ďalších desiatok smrekov, na ktoré škodca nalietava, je tak spečatený. „V týchto dňoch pristupujeme k výrubu 68 smrekov na Zlatom potoku, v menších množstvách k nim pribudnú ďalšie – napríklad v Parku Š. Višňovského alebo na Cintoríne padlých vojakov rumunskej armády,“ informuje Tlučáková.

Následkami minuloročného horúceho leta netrpia len smreky. Najviac citlivé sú podľa Tlučákovej brezy, ktorých v uliciach mesta tiež vyschlo mnoho. Oslabené ostali aj ďalšie druhy. V uplynulých týždňoch mesto pristúpilo ku kontrole všetkých poškodených stromov. „Bolo smutné vidieť, ako rýchlo sa k nim pridružili ďalšie, napokon budeme musieť spíliť viac stromov, ako sme predpokladali. Nemôžeme dopustiť, aby na jeseň a v zime počas prudších vetrov, prípadne pod váhou zmrznutého snehu niektorý spadol a ohrozil zdravie alebo dokonca život okoloidúcich. Obzvlášť, keď sa nachádzajú v navštevovaných parkoch a na frekventovaných uliciach nášho mesta,“ upozorňuje odborníčka na zeleň zo zvolenského magistrátu.

Nová výsadba

Hoci výrub bude pomerne rozsiahly, mesto so stratou stromov počíta. „Každoročne vysádzame stovky drevín. Aj za tento výrub vysadíme do dvoch rokov 150 kusov javorov, líp, borovíc, hrabov a ďalších druhov. V konečnom dôsledku tak ide o prirodzený mechanizmus, kedy niektoré stromy končia svoju životnosť, iné sú zase nanovo vysadené, aby ich nahradili,“ ozrejmuje tému výsadby zvolenský primátor Vladimír Maňka.

Nová výsadba pozitívne ovplyvní aj druhové zloženie drevín vo zvolenských uliciach. Napríklad smrek bol v meste pred desiatkami rokov vysádzaný živelne, bez koncepcie a usmernenia, pričom sa podľa odborníkov vonkoncom nejedná o vhodný druh do mesta a do parkov. „Nahrádzame ho preto prirodzenejšími drevinami, predovšetkým listnatými. Zároveň vyberáme druhy, ktoré podľa našich pozorovaní najlepšie zvládnu zmenu klímy a dokážu odolávať čoraz väčšiemu suchu,“ uzavrela Tlučáková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Lykožrút naďalej likviduje stromy vo zvolenských parkoch
6
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM