Jakub Forgács Správy

Ľudia privítajú VTÁČÍCH poslov jari: Pripravené sú ATRAKTÍVNE ukážky aj krúžkovanie

Vítanie vtáčích poslov jari je každoročne sprievodnou akciou otvorenia sezóny v Arboréte Borová hora Technickej univerzity vo Zvolene.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia privítajú VTÁČÍCH poslov jari: Pripravené sú ATRAKTÍVNE ukážky aj krúžkovanie
Zdroj: TASR/Andrej Budai

V Arboréte Borová hora sa v stredu 3. apríla uskutoční tradičné „Vítanie vtáčích poslov jari“. Už 19. ročník podujatia odborne garantujú pracovníci Ústav ekológie lesa SAV Zvolen pod gesciou RNDr. Antona Krištína a doc. Miroslava Sanigu, rôznymi aktivitami sa budú prezentovať pedagógovia a študenti zo Strednej odbornej školy lesníckej (SOŠL) z Banskej Štiavnice a pracovníčky CHKO Poľana. Informoval o tom Ján Lichý z Referátu pre vonkajšie vzťahy Technickej univerzity vo Zvolene so slovami, že program sa bude konať od 8.00 – 12.00 hod.

Vtáčí program

Podujatie je každoročne sprievodnou akciou otvorenia sezóny v Arboréte Borová hora Technickej univerzity vo Zvolene. „Oficiálne ju otvára riaditeľ arboréta za zvukov slávnostných signálov trubačov SOŠL. Odborní garanti zanietene a pútavo oboznámia návštevníkov arboréta so životom, správaním a migračnými cestami našich lietajúcich súputníkov a budú diskutovať na rôzne témy v súvislosti s vtákmi, ich biológiou, ekológiou a významom v prírode,“ spomenul Lichý.

„Odmenou im bude možnosť vypúšťať okrúžkované vtáky späť do prírody. Záujem vzbudia aj ukážky výcviku dravých vtákov, animácie hlasových prejavov vtákov počas dňa, ukážky vtáčích búdok, rôzne environmentálne hry a aktivity, ktorými sa prezentujú pedagógovia a študenti z Banskej Štiavnice a pracovníčky CHKO Poľana,“ vymenoval.

Počas minuloročného podujatia sa podľa slov Lichého odchytilo 15 druhov vtákov v počte 52 exemplárov, čím sa tento ročník aj napriek nepriaznivému počasiu zaradil k vydarenejším z hľadiska biodiverzity vtákov. „Niektoré druhy sa chytili aj opakovane, z minulých rokov (napr. sýkorka hôrna z roku 2021 a i.), čo len dokumentuje význam arboréta ako vhodného biotopu pre vtáctvo,“ dodal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM