Aktualizované Jakub Forgács Správy

Koľko vo Zvolene zaplatíte za PCR test? Nemocnica láka na letné ceny

Samoplatcovia si môžu vybrať klasický PCR test výterom z nosohltana a hrdla alebo PCR test zo slín.

Ilustračný obrázok k článku Koľko vo Zvolene zaplatíte za PCR test? Nemocnica láka na letné ceny
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Cestujete, alebo chcete ísť na podujatie a zatiaľ ste neboli zaočkovaný a potrebujete PCR test? Zároveň však nespĺňate indikačné kritéria na vyšetrenie hradené z verejného zdravotníctva? Keďže štát prešiel od 1. júla z antigénového testovania na presnejšie PCR testovanie, zdravotnícka sieť AGEL pripravila letnú akciu a šetrný PCR test zo slín alebo PCR test výterom z nosohltana a hltana ponúka za zvýhodnené ceny. Informovala o tom Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK.

Aj neinvazívne

Šetrný slinový PCR test je neinvazívna forma testovania na ochorenie COVID-19 v dostupnej cene 54,90 eur. Pre jeho bezbolestné použitie je podľa slov hovorkyne vhodný pre najmä pre deti, seniorov, citlivé osoby a ľudí s handikepom. Novšia metóda odberu vzorky zo slín je pre pacientov výrazne príjemnejšia. Ako prebieha odber? "Postačí, aby klient niekoľkokrát zakašlal do rúška, v ústach nazhromaždili väčšie množstvo slín, ktoré vypustí do lievika, ktorý je naskrutkovaný na skúmavke. Pred testovaním sa pacientom odporúča 10 minút nejesť, nepiť, nefajčiť, nežuť žuvačku, neumývať si zuby a nepoužívať zubnú vodu, o tomto budú včas poučení,“ hovorí riaditeľka laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová.

Medzi ďalšie výhody patrí podľa slov Pavlikovej lepšia a dlhšia stabilita vzorky a v prípade pozitívneho výsledku je automaticky vzorka vyšetrená aj na prítomnosť britskej mutácie vírusu SARS-CoV-2. „Potvrdenie o bezinfekčnostije klientovi doručené v anglickom, nemeckom a ruskom jazyku a obsahuje aj potrebný QR kód. Výsledok vyšetrenia pacient dostane do 24 hodín od doručenia vzorky do laboratória,“ doplnila hovorkyňa.

Ďalšie aktuálne správy

Letná akcia

„Cena pre samoplatcov pre klasický PCR test výterom z nosohltana a hrdla je v letnej akcii 49,90 eur, a PCR test zo slín je v letnej akcii za 54,90 eur,“ spomenula Pavliková so slovami, že záujemcovia sa musia objednať na www.agellab.sk.

Odber vzoriek pre PCR testovanie je aktuálne dostupný na 11 miestach SR:

  • Nemocnica AGEL Zvolen
  • AGEL Clinic Bratislava
  • Nemocnica AGEL Bánovce
  • Nemocnica AGEL Handlová
  • Nemocnica AGEL Košice-Šaca
  • Nemocnica AGEL Kežmarok
  • Nemocnica AGEL Komárno
  • Nemocnica AGEL Levoča
  • Nemocnica AGEL Levice
  • Fakultnánemoc­nicaAGEL Skalica
  • Nemocnica AGEL Zlaté Moravce

Bezplatné testovanie

Ako poznamenala Pavliková, Nemocnica AGEL Zvolen okrem platenej formy PCR a antigénových testov poskytuje aj bezplatné PCR testovanie tým, ktorí ho majú indikované lekárom alebo Regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Podmienkou je však registrácia cez aplikáciu ezdravie.

„Odberové pracovisko zvolenskej nemocnice je stále k dispozícii verejnosti vedľa infektologickej ambulancie, v časti medzi detským pavilónom a vstupom do polikliniky. Pracovisko realizuje bezplatné PCR tým, ktorí sa prostredníctvom aplikácie ezdravie objednajú a majú naň bez úhrady nárok. V opačnom prípade, ak chce občan napríklad vycestovať do zahraničia a požiada o test bez indikácie lekárom, za test si zaplatí. Bezplatné antigénové testy toto pracovisko nerobí,“ spomenula hovorkyňa.

Testovanie samoplatcov vo zvolenskej nemocnici pokračuje a tí majú možnosť sa dať otestovať formou PCR rôznymi spôsobmi, ako je výter, PCR expres do troch hodín, PCR zo slín. Nemocnica poskytuje aj nazálne antigénové testy, odber na protilátky po očkovaní, protilátky základný panel a rozšírený panel protilátok.

. Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Zvolena

Koronavírus na Slovensku
31
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM