Stanislav Černák Kultúra

Jubilejný 40. ročník Zvolenských hier zámockých: Otvorí ho muzikál Prekliaty básnik

Premiéra muzikálu Prekliaty básnik v podaní domáceho súboru Divadla J.G.Tajovského otvorí v piatok, 7. júna jubilejný 40. ročník festivalu Zámocké hry zvolenské (ZHZ). Tešiť sa však môžete aj na hry v podaní iných hosťujúcich divadiel, ako napríklad Radošinské naivné divadlo alebo Štúdio L+S.

Ilustračný obrázok k článku Jubilejný 40. ročník Zvolenských hier zámockých: Otvorí ho muzikál Prekliaty básnik
Zdroj: TASR

Muzikál Prekliaty básnik v réžii Martina Kákoša je pripravovaný špeciálne pre zámocké nádvorie a diváci ho budú môcť uvidieť nielen na premiére, ale aj v ďalších štyroch reprízach.

Hra autorskej dvojice Henrich Leško – Marek Maďarič prinesie príbeh najznámejšieho francúzskeho básnika konca stredoveku – Francoisa Villona. Villon bol jednou z najväčších osobností európskej kultúry, básnik a zároveň rebel, výtržník, ktorý svoje verše netvoril za písacím stolom, ale v krčmách pri pohári vína, obklopený kumpánmi a parížskou spodinou. Jeho dramatický život je príbehom človeka, odmietajúceho konvencie, ktorý vznešene sa tváriace, no prázdne slová nahradil holou pravdou. Často sa pohyboval na hrane zákona, ale i tak si dokázal udržať zmysel pre spravodlivosť, česť a ľudskú dôstojnosť.

Množstvo hostí

Okrem domácej premiéry sa diváci môžu tešiť aj na hosťujúce divadlá. Vo štvrtok, 13.júna sa predstaví Divadlo Andreja Bagara z Nitry a ich najnovšia komédia o zákulisí politiky Parazit – umenie preraziť.

Nasledujúci deň – 14.júna, privezie do Zvolena svoju najnovšiu hru Jááánošííík po tristo rokoch Radošínske naivné divadlo. V sobotu 15.júna uvedie Štúdio L+S úspešnú konverzačku Na fašírky mi nesiahaj, v ktorej sa predstavia Milan Lasica a Milan Kňažko.

Dramaturgovia ZHZ mysleli aj na detského diváka, pre ktorého pripravili na nedeľu, 16. júna predstavenie Slovenského komorného divadla Martin Muflón Ancijáš. V pondelok, 17. júna uvedie Spišské divadlo hru Všetko o mužoch.

Ako pravidelný zahraničný hosť sa predstaví obľúbené Městské divadlo Brno s veľkolepým muzikálom Zorro, ktorý v rytme flamenco a piesní Gipsy Kings vyrozpráva príbeh legendárneho pomstiteľa.

Znovu odohrajú aj Lekárske Tajomstvo

Jubilejný ročník zavŕši svoju činohernú časť v stredu 19. júna Galavečerom k jubileu ZHZ, po ktorom DJGT odohrá svoju minuloročnú zámockú premiéru, komédiu Lekárske tajomstvo.

V rámci festivalu sa tiež uskutoční Cyrilometodiáda – krajský festival záujmových a prezentačných aktivít s korunováciou Kráľa pisateľov a Kráľa čitateľov Banskobystrického kraja pri príležitosti 1150. výročia príchodu vierozvestcov na naše územie.

Jubilejný 40. ročník festivalu ZHZ nesie podtitul „rubínový ročník festivalu s dotykom hviezd“. Jeho operná časť sa potom uskutoční od 23. júna do 30. júna 2013.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM