Eva Drugdová Rôzne Správy

Kreativita zvolenským rodičom veru nechýba. Aké netradičné mená dávali bábätkám?

Vedia poriadne prekvapiť. Reč je o krstných menách niektorých obyvateľov Zvolena, ktoré by ste v našich končinách asi ani netipovali. Ktoré sú najnetradičnejšie?

Ilustračný obrázok k článku Kreativita zvolenským rodičom veru nechýba. Aké netradičné mená dávali bábätkám?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Určite ste sa už stretli s ľuďmi, ktorí mali na naše pomery netypické krstné meno. Dá sa na nich naraziť aj v našom meste. Potvrdzujú to informácie, ktoré sme získali od hovorcu mesta Zvolen Martina Svatušku. Niektoré z krstných mien, ktoré sa vyskytujú vo Zvolene, by ste iste ani len netipovali.

Tradičnými Hana či Lukáš

V rebríčku tradičných mien, ktoré si Zvolenčania minulý rok vyberali najčastejšie, kraľuje Hana či Ema. No medzi dievčenskými menami nechýba ani Karolína, Nikola, Michaela, Sofia. Ako je to s chlapčenskými menami? Jednotkou je istotne Lukáš, no vracia sa aj tradičnejšie meno Michal. Na ďalších priečkach je Adam, Martin a Matej.

Rodičia však aj minulý rok vymýšľali pre svoje malé ratolesti všelijaké krstné mená. Fantázii sa medze vôbec nekladú a dnešné deti nenosia len mená po svojich rodičov. Zvolenčania sa pri výbere mena taktiež nechávajú inšpirovať zahraničnými kalendármi, obľúbenými seriálmi či netradičnými exotickými menami, s ktorými sa stretli počas cestovania. Aj v našom meste sa minulý rok narodili babätká, ktoré budú chodiť po svete s nie celkom obyčajnými menami…

Oluwakemi či Dajjenizz

Najčastejšie azda dominujú anglické mená, ktoré sa už pomaly udomácňujú a nepôsobia tak exoticky. V niektorých prípadoch sa dokonca prispôsobujú slovenskému pravopisu.

Najnetradičnejšie chlapčenské mená, ktoré sa za minulý rok objavili vo Zvolene, boli Shania, Sajmon, Liam, Aryan, Michael, Džastyn, Dajjenizz. Meno Miachael či Sajmon majú pritom aj slovenské verzie, no rodičia sa zjavne vyhýbajú klasike. Možno ich mnohokrát inšpiruje aj význam mena. Napríklad Simon pochádza z hebrejčiny a znamená „ten, ktorý poslúcha“. O niektorých dievčenských menách Zvolenčaniek ste možno ani netušili. Na svet prišla napríklad Afia, Oluwakemi, Amy Lea, Rita Rose, Asia či Šanaja.

Dali by ste takéto mená vašim ratolestiam? Pokiaľ sa rozhodnete vybrať vášmu dieťaťu nejaké netradičné meno, musíte istotne počítať s určitými úradnými povinnosťami. Ak sa meno, ktoré chcete dať vášmu dieťaťu, vyskytuje v zahraničí, tak s tým problém nebude. Komplikovanejšie je to v prípadoch, ak ide o exotické či málo používané meno. Potom musíte hľadať dôkaz o existencii takéhoto mena.

Foto: ilustračné

Bábätká, deti
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM