Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Známa zvolenská základka oslávila 50 rokov. Chodiť na Päťku bola prestíž

Vo Zvolene máme viacero základných škôl. Je však len málokto, kto by nepoznal Päťku na Hrnčiarskej ulici. Čím všetkým si prešla v prúde času?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Známa zvolenská základka oslávila 50 rokov. Chodiť na Päťku bola prestíž
5
Galéria
Zdroj: TASR

Základná škola (ZŠ) na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene, ktorú Zvolenčania poznajú pod názvom Päťka, oslávila nedávno 50. rokov od začiatku vyučovania. Vzdelávacie zariadenie v samotnom centre mesta sa už krátko po vzniku stalo lukratívnou školou s dobrou polohou a ešte lepšími výsledkami. Chodiť na Päťku považovali rodičia i deti za prestíž.

Ako sa píše na webovej stránke školy, do prvého ročníka v roku 1966 nastúpilo 1253 žiakov. Spolu so žiakmi nastúpilo do zamestnania aj 48 učiteľov a 12 vychovávateliek. Prvým riaditeľom bol Štefan Diko.

Škola sa od svojho otvorenia stala nositeľkou nových myšlienok a netradičných ciest vo vzdelávaní. V prvých rokoch sa profilovala na školu so športovým zameraním, postupne, od roku 1980, začínalo dominovať vyučovanie cudzích jazykov. Nesmierny význam mali pritom priame kontakty žiakov s cudzojazyčným prostredím. Už v 60. rokoch sa uskutočnilo niekoľko výmenných pobytov v NDR v mestách Wittenberg a Erfurt. Neskôr, najmä po roku 1990, škola spolupracovala aj s inými školami či mestami v Taliansku, Slovinsku, Česku či Francúzsku.

Okrem výchovno-vzdelávacieho procesu sa činnosť pedagógov počas celého obdobia existencie školy sústreďovala aj na bohaté mimovyučovacie aktivity. Boli to predovšetkým jazykové výmenné pobyty žiakov, športové podujatia, súťaže a množstvo záujmových krúžkov pod vedením interných aj externých zamestnancov. Podľa súčasnej riaditeľky Evy Balážovej všetky tieto atribúty si škola uchováva dodnes. „Dnes majú žiaci napríklad možnosť vybrať si až z 32 krúžkov,“ povedala.

Skokom v oblasti vzdelávania bol nástup informačných technológií začiatkom 90. rokov. Už v roku 1993 bola na škole zriadená počítačová učebňa, ako jedna z prvých na Slovensku. Práca s počítačom sa začala vyučovať ako povinná zložka technickej výchovy v 5. – 9. ročníku. Po roku 2000, za výdatnej finančnej pomoci rodičov, sponzorov (Konto Globtel) a zaradeniu školy do projektu Infovek, boli vybudované dve počítačové učebne.

Škola tak za desaťročia nestráca na svojej lukratívnosti. Dnes ju navštevuje „len“ okolo 700 detí. Je to ale dané nielen demografiou, ale aj legislatívnym obmedzením počtu žiakov v triedach. Záujem však podľa riaditeľky roky prevyšuje možnosti.

Pozrite si zábery zvolenskej základky v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Známe zvolenská základná škola Päťka na záberoch
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM