Eva Drugdová Rôzne Správy

FOTO: Storočné stromy aj pozostatky plesa. V ktorej obci pri Zvolene ich nájdeme?

Predstavujeme vám ďalšiu dedinku neďaleko Zvolena, ktorá sa má čím pochváliť. Zaujímavá je nielen historickými skvostami. Poznáte ju?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Storočné stromy aj pozostatky plesa. V ktorej obci pri Zvolene ich nájdeme?
16
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Malebná obec sa nachádza južne od mesta Zvolen v Pliešovskej kotline. Leží medzi obcami Ostrá Lúka, Dubové a Breziny a ukrýva v sebe niekoľko zaujímavostí. Reč je o obci Bacúrov. Keďže je obklopená pohorím Javorie a Chránenou krajinnou oblasťou Štiavnické vrchy, vytvára krásnu krajinnú scenériu a môže sa pochváliť nejednou prírodnou pozoruhodnosťou.

Netradičné stromy

Jedinečnosť tejto lokality tvoria stromy staré vyše 100 rokov, ktoré upútajú svojou mohutnosťou a krásou. Okrem týchto starých dubov a bukov sa tu nachádzajú veľmi netradičné stromy nevšedných tvarov. Svojimi korunami pripomínajú vŕby, no nie sú nimi ani zďaleka. Ojedinelé tvary získali zásahom ľudskej činnosti.

Ďalšia zaujímavosť, ktorá ulahodí vášmu oku, je vodná nádrž, nachádzajúca sa priamo v strede obce (Foto v galérii č. 1 – 5). Je pozostatkom veľkého prírodného plesa a rozhodne sa ju oplatí vidieť. Cez obec Bacúrov vedie tiež niekoľko turistických trás. Najznámejšou je Barborská cesta, pomenovaná podľa patrónky baníkov a spája mestá, dedinky a lokality, ktoré boli v minulosti centrom baníctva celoeurópskeho významu.

Stopy histórie

Spomienkou na históriu obce sú budovy ľudovej architektúry, pričom viaceré domy boli stavané z kameňa v 19. a 20. storočí. Najstaršou budovou v obci je Rímsko-katolícky kostol sv. Šimona a sv. Júdu (Foto v galérii č. 6 – 10), pochádzajúci z 30-tych rokov 14. storočia. Je to jednoloďová a pôvodne neskorogotická stavba, ktorá bola v roku 1790 prestavaná a barokovo upravená. Vzácne sú aj zvony v jeho veži. Veľký zvon pochádza z roku 1502, menší z roku 1689 a používajú sa dodnes.

Významnou sakrálnou pamiatkou je tiež drevená zvonica Evanjelickej cirkvi (Foto v galérii č. 11 – 16), postavená v 20. storočí v štýle ľudového staviteľstva. No a za zmienku stojí hraničný kameň medzi Bacúrovom a Dubovým s vytesaným krížom na oboch stranách, ktorý pravdepodobne pochádza až zo stredoveku.

Obec Bacúrov je zaujímavá aj tým, že tu žili a pôsobili mnohé známe osobnosti, ako napríklad spisovateľ Andrej Truchlý-Sytniansky, či historik a kňaz Karol Anton Medvecký. Tieto významné osobnosti svojim poslaním ovplyvňovali nielen široké okolie, ale aj Slovákov a Bacúrovčania môžu byť na nich právom hrdí.

V priloženej galérii si môžete pozrieť zaujímavosti obce Bacúrov!

V OBRAZOCH: Zaujímavosti obce Bacúrov neďaleko Zvolena
16
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM