Rôzne Správy

FOTO: Škola pri Zvolene zakomponovala prvky regionálnej výchovy do viacerých predmetov

Škola v Očovej na podporu regionálnej výchovy organizuje značné množstvo podujatí a spolupracuje pri tom s obecnou samosprávou, tamojším Remeselným dvorom, základnou umeleckou školou či miestnym Detským folklórnym súborom Poľana.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Škola pri Zvolene zakomponovala prvky regionálnej výchovy do viacerých predmetov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Základná škola s materskou školou Mateja Bela Funtíka v Očovej bola v polovici 90. rokov 20. storočia jednou zo škôl, ktoré sa zasadili o zavedenie regionálnej výchovy do vyučovacieho procesu na slovenských školách. Dnes majú prvky regionálnej výchovy zakomponované v niekoľkých predmetoch a ako samostatný predmet Regionálne dejiny ho majú žiaci piateho ročníka.

„Vypracovali sme Projekt základnej školy s rozšíreným vyučovaním regionálnej výchovy a ľudovej kultúry Podpoľania, ktorý sme najskôr päť rokov experimentálne overovali. Naša škola bola pritom jednou zo zakladateľských škôl Asociácie škôl s regionálnym vyučovaním,“ povedala riaditeľka Anna Sojková.

Škola na podporu regionálnej výchovy organizuje značné množstvo podujatí a spolupracuje pri tom s obecnou samosprávou, tamojším Remeselným dvorom, základnou umeleckou školou či miestnym Detským folklórnym súborom Poľana.

„Naši žiaci sa napríklad podieľajú na podujatí Vítanie jari, spojené s pálením Moreny či na akcii Očovské Vianoce,“ pripomína riaditeľka. Deti sa však zapájajú aj do súťaží v speve ľudových piesní, výtvarných súťaží s tematikou folklóru a tradícií či do tvorivých dielní na zachovanie tradičného remesla. „Podnetná a zaujímavá bola u nás napríklad súťaž Pátranie po predkoch,“ doplnila Sojková.

Žiaci z tejto rázovitej obce spod Poľany sú však veľmi dobre hodnotení aj v súťažiach a olympiádach v rámci Slovenska. „Máme tu napríklad víťazku celoslovenskej výtvarnej súťaže Hovoríme o jedle a tiež laureátku súťaže Prečo mám rada slovenčinu,“ pripomína riaditeľka školy.

Väčšina žiakov je zapojená do niektorého z približne desiatky krúžkov. „Napríklad členovia veľmi populárneho rybárskeho krúžku dosahujú pravidelne popredné umiestnenia na celoslovenských súťažiach,“ zdôrazňuje zástupkyňa školy. Žiaci ale obľubujú aj žurnalistický krúžok, ktorý dokonca vydáva časopis Školská ozvena, tiež dramatický krúžok a samozrejme folklórno-tanečný, do ktorého je zapojená až tretina všetkých žiakov školy.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zo Základnej školy s Materskou školou v Očovej!

V OBRAZOCH: Základná škola s Materskou školou v Očovej
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM