Nicole Regecová Rôzne

FOTO: Premena 150-ročnej budovy pri Zvolene: Pálenica na dvore bývalej školy?

Historická budova prešla veľkými zmenami. Z objektu sa stal remeselný dom a tým sa to skončiť nemá. Odkiaľ obec vzala desaťtisíce eur na obnovu?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Premena 150-ročnej budovy pri Zvolene: Pálenica na dvore bývalej školy?
Zdroj: TASR

Pôvod bývalej pliešovskej školy siaha do druhej polovice 19. storočia. Objekt prestavili na remeselný dom. Budovu v centre Pliešoviec, v ktorej fungovala naposledy v 90. rokoch uplynulého storočia ešte školská jedáleň, zrekonštruovali v jarných mesiacoch výlučne z vlastných zdrojov.

Financie obce

„Pokúšali sme sa síce ešte počas prvého plánovacieho obdobia o grant a podporu z eurofondov, neuspeli sme ale,“ povedal starosta obce Štefan Sýkora.

Rozhodli sa teda, že budovu obnovia z vlastných zdrojov. „Oprava nás zatiaľ stála asi 60 000 eur. Práce sa robili svojpomocne, časť nám zrealizovali miestne firmy. Na celkové dokončenie potrebujeme ešte ale vynaložiť zhruba 50 000 eur,“ konštatoval starosta. Pôvodný projekt, ktorý podávali na eurofondy, hovoril pri tom o nákladoch až 227 000 eur.

Pálenica?

V objekte je dnes prístupná pôvodná pliešovská izba s predmetmi, ktoré ju niekedy dotvárali. V druhej časti vznikla remeselná miestnosť a tiež malá spoločenská sála, ktoré bude ale ešte treba doplniť nástrojmi a zariadením. Dokončiť treba tiež exteriér, kde by sa v budúcnosti mali konať tradičné dedinské podujatia.

„Vo dvore by sme chceli tiež zriadiť obecnú pálenicu, ktorá v obci kedysi bola a zariadenie ktorej stále opatrujeme,“ doplnil starosta.

Remeselný dom v Pliešovciach predstavili obyvateľom iba nedávno, pri oslavách 760. výročia prvej písomnej zmienky o obci. Dokončiť a celý sprístupniť občanom a návštevníkom obce, by ho chceli postupne, podľa toho, ako bude naplneniu tohto cieľa „naklonená“ obecná kasa.

Čítajte tiež:

Víkendový PREHĽAD pre Zvolenčanov. O akcie na voľné dni nebude núdza

FOTO: Policajná razia vo Zvolene: Muži zákona v nočných podnikoch aj parkoch!

FOTO: Prestavba historickej budovy na remeselný dom
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM