Eva Drugdová Rôzne Správy

FOTO: Dni mesta Zvolen prišli s lákadlami: 3 stánky, ktoré by bola škoda obísť

Okrem bohatého programu lákajú ľudí na Dňoch mesta Zvolen aj rôzne stánky, či jarmok ľudových remesiel. Pozreli sme sa na tie najzaujímavejšie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Dni mesta Zvolen prišli s lákadlami: 3 stánky, ktoré by bola škoda obísť
20
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Pokiaľ budete obehávať stánky na tohtoročných Dňoch mesta, narazíte na množstvo netradičných vecí. My sme sa pre vás pokúsili vybrať tie najzaujímavejšie. Väčšina z nás obdivuje ručnú prácu, a preto bolo pred stánkami, ktoré ponúkajú svoje výtvory, najviac ľudí. Svojimi umeleckými dielami dokázali naozaj zaujať a vybrali sme pre vás tri najzaujímavejšie. Čo nám prezradili predajcovia?

Umelecké diela z dreva

Najviac nás zaujal stánok, v ktorom pán z Poľska predáva úchvatné obrazy a dekoračné predmety z dreva. Jeho obrazy doslova rozprávajú príbeh a istotne stojí za to, vidieť ich. „Vyrezávam už od svojich siedmich rokov, čiže dákych 47 rokov. Chodievam pravidelne na jarmoky na Slovensku, v Poľsku a na Morave. Najradšej robím rôzne kresťanské motívy,“ prezradil nám Marek.

Na otázku, ako dlho mu trvá vyrezať jeden menší predmet, odpovedal s humorom: „Ťažko povedať. Keď som triezvy hodinu, ináč šesť. Lebo človek je unavený.“ Na väčšom obraze pracuje aj týždeň. Nápad podľa neho príde rýchlo, len spracovanie trvá trochu dlhšie.

Drotárske umenie

V ďalšom stánku nás zaujali taniere a džbány opletené drôtom, ktoré spoločne vyrába manželský pár Ján a Eva. Sú naozaj netradičné a len tak hocikde ich nenájdete. Pán Ján sa drotárstvu venuje od malička, ale aktívne od roku 2008. Toto remeslo sa už tiež len tak nevidí, a preto sú ich výtvory nezvyčajné. Zaujali aj mnoho okoloidúcich. „Pracujem doma v detskej izbe. Manželka robí tanieriky a ja robím misky, prstienky a opletám džbány," prezradil nám Ján.

Náramky nielen pre šťastie

Tatiana zase vyrába šperky tradičnou technikou macrame a viaže náramky aj na počkanie. Výroba jedného náramku trvá asi 10 až 15 minút. Pri tvorbe využíva polodrahokamy a kamienky, ktoré zapletá do šperkov. Vytvára tiež náramky s menom, pre šťastie, ochranné a s rôznymi nápismi. To ľudí aj najviac zaujíma. „Venujem sa tomu štyri roky. Mám však doma samých chlapov, takže najskôr nakŕmim domácnosť a potom sa môžem potešiť s drobnosťami,“ smeje sa Tatiana.

Pozrite si najzaujímavejšie stánky s Dní mesta Zvolen v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Umelecké diela na zvolenských trhoch
20
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM