Správy

Dozvieme sa o Pustom hrade viac? Toto sa tam chystá v najbližších mesiacoch

Výskum a obnova Pustého hradu bude trvať každý pracovný deň od začiatku júla do konca októbra.

Ilustračný obrázok k článku Dozvieme sa o Pustom hrade viac? Toto sa tam chystá v najbližších mesiacoch
Zdroj: Pavel Albert

Obnova veže vo východnej línii opevnenia hradu, realizácia bezpečného schodiska a plošiny na veži komitátneho hradu, a tiež výmena všetkých informačných tabúľ – to sú hlavné plány archeológov pre tohtoročnú, už 30. sezónu výskumu a obnovy na Pustom hrade nad Zvolenom.

Niekoľko sond

„Zrealizujeme, samozrejme, aj niekoľko archeologických sond. Jedna bude mať za cieľ preskúmať plochu pri východnej línii opevnenia Horného hradu a zároveň overí nálezovú situáciu pri ťažobnej jame, ktorá sa nachádza v jej susedstve a spresní jej datovanie,“ uviedol vedúci archeologického výskumu na Pustom hrade Ján Beljak.

Druhá sonda má za cieľ preskúmať plochu na vrcholovej plošine Horného hradu, kde sa už v predchádzajúcich sezónach výskumom potvrdili remeselné dielne.

„Sonda číslo tri bude skúmať plochu pri západnej hradbe tzv. Dončovho hradu. Zároveň overí existenciu remeselných dielní v tejto časti Horného hradu,“ doplnil Beljak.

Ďalšie aktuálne správy

Do konca októbra

V rámci archeologického výskumu sa tiež zrealizuje začistenie a dokumentácia odkrytých murív pre obnovu veže vo východnej línii opevnenia Horného hradu a zrealizuje sa tiež planírovanie skládky sute z výskumu v 90. rokoch 20. storočia a vytriedia sa z nej archeologické nálezy a kameň na ďalšiu sanáciu Pustého hradu.

Výskum a obnova Pustého hradu bude trvať každý pracovný deň od začiatku júla do konca októbra.

Podľa Beljaka za celé 30-ročné obdobie výskumu a obnovy na Pustom hrade bolo hlavným donátorom mesto Zvolen. „Tento rok sme získali opäť grant aj z ministerstva kultúry a teším sa, že bude pokračovať aj projekt zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva,“ pripomenul. Ich mzdy budú refundované cez regionálne úrady práce.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Zvolena

V OBRAZOCH: Pre turistov sprístupnili najvyšší bod Pustého hradu
3
Galéria
Zdroj: Pavel Albert
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM