Správy

Banskobystrický kraj bojuje s PROBLÉMOM: Chýbajú všeobecní lekári pre deti i dospelých

Situácia s lekármi vo Zvolenskom okrese nie je najkritickejšia, patrí však medzi rizikové v dostupnosti všeobecného lekárstva pre deti i pre dospelých.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický kraj bojuje s PROBLÉMOM: Chýbajú všeobecní lekári pre deti i dospelých
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková poukázala na problém s tým, že v súčasnosti je nedostatok všeobecných lekárov pre deti i dospelých najväčší nedostatok aj v celom kraji.

Nová lekárka

Dodala, že tento rok v lete pod Pustým hradom otvorili novú pediatrickú krajskú ambulanciu. Podľa nej sa ňou snažia tento nepriaznivý stav zvrátiť. Na zvolenskom sídlisku Západ ordinuje nová detská lekárka Aneta Ševčíková. Do vybavenia novej pediatrickej ambulancie BBSK investoval približne 12-tisíc eur, lekárku odbremení aj od administratívnej záťaže.

Detskú a pľúcnu ambulanciu prevádzkuje kraj v Detve, kardiologické ambulancie má vo Veľkom Krtíši a v Revúcej a všeobecná lekárka pre dospelých ordinuje pod hlavičkou kraja v Haliči aj v Banskej Bystrici. „V tomto roku plánujeme otvoriť pediatrickú v Banskej Štiavnici či endokrinologickú a diabetologickú ambulanciu v Banskej Bystrici,“ zdôraznila. Zhrnula, že v súčasnosti v kraji evidujú nedostatok reumatológov, neurológov, pneumológov či pediatrických psychiatrov.

Chýbajú sestry aj technici

Zvolenská nemocnica potrebuje najmä sestry, prioritne inštrumentárky na operačné sály a rádiologických technikov. Napriek tomu konštatuje, že aktuálnym počtom lekárov a ošetrovateľského personálu je zabezpečená adekvátna prevádzka pri poskytovaní starostlivosti. „Je to bez nutnosti jej obmedzenia či posúvania plánovaných výkonov,“ podotkla Eva Peterová, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, pod ktorú táto nemocnica patrí.

Doplnila, že pri nábore ošetrovateľského personálu spolupracujú so strednými a vysokými školami. V tomto roku prijali 14 absolventov lekárskych fakúlt. Z toho bolo 10 lekárov, dve pôrodné asistentky a dve praktické sestry. „Nevyhnutné však je venovať sa im už počas štúdia a v adaptačnom procese ich motivovať, aby zostali pracovať na Slovensku,“ ukončila.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM