Správy

Aké Vianoce budú mať seniori z DOMOVA? K rodinám odchádza iba malá časť z nich

Zariadenie pre seniorov na Záhonku vo Zvolene poskytuje sociálne služby 152 klientom. Čo pre nich chystá počas sviatkov?

Ilustračný obrázok k článku Aké Vianoce budú mať seniori z DOMOVA? K rodinám odchádza iba malá časť z nich
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Väčšina klientov zariadenia pre seniorov na Záhonku vo Zvolene v ňom ostáva aj na Vianoce. Ako pre TASR priblížila jeho riaditeľka Mária Machayová, kolektív zamestnancov sa každý rok podieľa na vytvorení atmosféry pred vianočnými sviatkami i počas nich.

Tradičné aktivity

Dodala, že zariadenie poskytuje sociálne služby 152 klientom. „Na Vianoce k rodine odchádza každý rok približne 30 z nich. Niektorí na jeden až dva dni, ďalší u nich pobudnú až do príchodu Nového roka,“ objasnila. Spomenula, že ľudí celoročne i počas vianočného obdobia navštevuje veľa príbuzných a priateľov.

Podľa riaditeľky v domove majú niekoľko aktivít, z ktorých niektoré sú už tradíciou. Začiatkom decembra ozdobili vianočnú jedľu, pomôcť prišli aj zvolenskí skauti. O predvianočnom čase sa zas prišla so záujemcami hovoriť pracovníčka z krajskej knižnice. „Pozdraviť nás prišli aj deti zo škôlky. Zaspievali vianočné koledy a seniorom darovali balíčky,“ poznamenala.

Na Luciu bolo vianočné vystúpenie folklórneho súboru z Banskej Bystrice. „V ňom prezentovali zvyky, ktoré sa v predvianočnom a vianočnom období po celé generácie v našom kraji dodržiavajú,“ doplnila. Okrem toho dostali klienti aj škatule s darčekmi od darcov. Machayová informovala, že v tomto období mávajú v zariadení aj evanjelické služby božie a katolícke bohoslužby.

Zriaďovateľom domova seniorov na Záhonku vo Zvolene je Banskobystrický samosprávny kraj.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM