Kultúra Rôzne Správy

Zvláštne vína na zvláštnych miestach: V Štiavnici sa budú ochutnávať odrody spod sopky

Vína spod sopky na netradičných miestach ponúkne trojdňový festival, ktorý sa vo štvrtok začína v Banskej Štiavnici.

Ilustračný obrázok k článku Zvláštne vína na zvláštnych miestach: V Štiavnici sa budú ochutnávať odrody spod sopky
Zdroj: TASR

Štiavnická vínna špacírka je festivalom vinárov z oblastí, ktoré sú od Štiavnice vzdialené do 100 kilometrov. Svoje zastúpenie tu majú vinári z Tekova, Strekova, Ponitria, ale aj hostia z vinohradníckej oblasti Tokaj.

Lokálni vinári

Na festivale sa podľa Igora Kuhna z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Banská Štiavnica prezentujú vinári, ktorí dorábajú svoje víno na sopečnej pôde.

,,Štiavnica leží v centre niekdajšej sopky, láva sa roztekala do diaľky a zem pokrýval hrubý koberec sopečného popola," priblížil s tým, že víno z tejto oblasti má špecifické chute a vône.

Podujatie návštevníkov zavedie na miesta, kam by sa obyčajne nedostali. Vinári sú totiž rozmiestnení v starých pivniciach domov v centre mesta či štôlňach. Za druhú pridanú hodnotu podujatia považuje Kuhn fakt, že ide všetko o lokálnych vinárov.

Zvažujú aj jarnú verziu

Vo štvrtok čaká návštevníkov tzv. Cesta za vinárom. Vo vinárstve budú môcť víno nielen degustovať, ale dozvedia sa viac aj o jeho výrobe. Na piatok je pripravený program Odrody sveta. ,,Každý rok si vyberieme jednu odrodu vína a pozývame vinárov z krajiny pôvodu tohto vína, ale odtiaľ, kde sa mu dobre darí," poznamenal Kuhn s tým, že tento rok bude témou Rizling vlašský. Festival vyvrcholí v sobotu špacírkou, počas ktorej budú môcť návštevníci ochutnať na deviatich zastávkach viac ako 190 vzoriek vína od 19 vinárov.

Štiavnická vínna špacírka vstupuje tento rok do svojho piateho ročníka. Podľa Kuhna sa za toto obdobie stala veľmi obľúbeným podujatím, lístky na tretí festivalový deň vypredali organizátori za rekordných 30 minút. Pre veľký záujem tak zvažujú organizáciu jarnej verzie festivalu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM