Barbara Dallosová Správy

Župa dostane na stôl ponuku: Státisíce za schátraný nemocničný pavilón v Žiari, FOTO

Svet zdravia chce z budovy v dezolátnom stave spraviť moderný nemocničný pavilón. Stavba patrí samosprávnemu kraju. Za návrh na odkúpenie sa postavil poslanec BBSK, lekár a žiarsky viceprimátor Ladislav Kukolík.

Ilustračný obrázok k článku Župa dostane na stôl ponuku: Státisíce za schátraný nemocničný pavilón v Žiari, FOTO
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia už pred časom avizovala zámer investovať do svojich priestorov v žiarskej a rimavskosobotskej nemocnici. V Žiari nad Hronom by to malo znamenať rekonštrukciu a sfunkčnenie schátranej prístavby, takzvaného pavilónu B.

Rozostavaný a dlho pustnúci pavilón chce sieť nemocníc premeniť na moderný nemocničný objekt s novým urgentom, operačnými sálami, pôrodnicou novej geneácie, či izbami s vysokým štandardom.

Viac čítajte v článku: Zásadná zmena v žiarskej nemocnici: Do schátraného pavilónu duchov chcú vraziť milióny eur

Kukolíkov návrh

Nevyhnutným predpokladom na realizáciu tejto súkromnej investície je dohoda s Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK), ktorý je vlastníkom budov nemocnice a následné schválenie zo strany akcionára Sveta zdravia. Na základe znaleckého posudku chce sieť nemocníc za nedostavaný pavilón v Žiari kraju ponúknuť 464 409 eur.

Na pondelkovom (6.6.2016.) zasadnutí krajského parlamentu bude predložený poslanecký návrh Petra Juhásza (Rimavská Sobota) a krajského poslanca a zároveň lekára žiarskej nemocnice Ladislava Kukolíka. Ako hovorí Kukolík, v príslušnej komisii našiel návrh podporu.

,,S týmto návrhom som predstúpil na Komisii financií a majetku pri zastupiteľstve BBSK a po diskusii všetci členovia tejto komisie jednoznačne odsúhlasili uznesenie, ktoré bude prednesené v pondelok a budú odporúčať môj poslanecký návrh schváliť," uviedol.

Ako ďalej zdôraznil, s odpredajom budovy Svetu zdravia sa stotožňuje, nakoľko fungujúce priestory nemocnice sú v prevádzke už 55 rokov a zub času na nich zanechal následky. ,,Od roku 1991 sa nepodarilo pavilón B dostavať ani štátu, ani kraju," konštatoval Kukolík.

Čítajte tiež: Žiarska pôrodnica po sťahovaní: Pre mamičky chystajú nové priestory, FOTO vnútri

Horizont štyroch rokov

V prípade, že sa podarí budovu odkúpiť, Svet zdravia by ju chcel sprevádzkovať najneskôr do štyroch rokov.

,,Horizont štyroch rokov je orientačná záležitosť, sme v tomto smere opatrní, keďže je to stará budova a ešte nevieme, čo nás tam čaká, keď sa do tej rekonštrukcie pustíme. Ale máme záujem, aby sa veci naštartovali čo najskôr, takže ja predpokladám že tie štyri roky sú hranica, ku ktorej sa ani nedostaneme a budeme sa baviť o oveľa kratšom čase. Ideálne by to bolo do dvoch rokov," priblížil medicínsky riaditeľ siete nemocníc Robert Hill.

Môže vás zaujímať: Nemocnice v regióne hlásia zásadné zmeny: Žiar preberá štiavnické interné aj známu pôrodnicu

FOTO: Pavilón žiarskej nemocnice je v dezolátnom stave
7
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM