Barbara Dallosová Správy

Zúfalá Kremničanka Mária (74): Záhradu mi pravidelne pustošia diviaky! FOTO

Obyvateľka Kremnice má hlavu v smútku. Divé zvieratá jej do záhrady chodia ako na klavír. Nezastaví ich ani plot. Na koho sa obrátiť?

Ilustračný obrázok k článku Zúfalá Kremničanka Mária (74): Záhradu mi pravidelne pustošia diviaky! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

,,Neviem kde sa mám domáhať svojich práv. Mám nechať otvorenú bráničku na ulicu, z dvora do záhrady, a nech si diviaky idú do mesta, kde sa im bude páčiť?," pýta sa sama seba dôchodkyňa Mária Štrofeková z Kremnice, ktorej diviaky spôsobujú problémy už niekoľko týždňov.

Diviaky sa stále vracajú

Ako vysvetľuje pani Štrofeková, diviaky sa v záhrade rodinného domu začali objavovať začiatkom leta a za pár týždňov napáchali obrovské škody. ,,Mám škodu na zemiakoch, zelenine, mrkvu a petržlen nemám ani jeden, cukety sa aj bojím odtrhnúť, ako ich dohrýzli. Mám poškodené stromy aj plot," ukazuje na spúšť po divej zveri Kremničanka.

Diviaky sa podľa jej slov pohybujú nad cintorínom a vedia sa dostať aj do iných záhrad, chutná zelenina ich ale láka najmä do tej jej. ,,Aj iné záhrady sú rozryté, aj pani vedľa má, ale tá nesadí. Ja mám zničené všetko. Toto už nie je záhrada," sťažuje sa pani Mária.

Sťažnosť

,,Keby niekto zažil, čo tu ja musím prežívať, celé noci nemôžem spať skrz divé svine, mám iné problémy, zdravotné, nie báť sa o záhradu," vysvetľuje poškodená dôchodkyňa, ktorá sa s problémom hneď obrátila na mesto.

Ako vysvetlila hovorkyňa kremnickej radnice Veronika Chrienová, sťažnosť bola presunutá na poľovné združenie Medvedí vrch, keďže Mestský úrad na riešenie problému nemá kompetenciu. Podľa Jaroslava Barana z Poľovníckeho spolku Medvedí vrch majú ale zviazané ruky i poľovníci. ,,Ak je tam nedostatočné oplotenie, nedokážeme s tým nič robiť. My v záhrade loviť nemôžeme a práve plot má byť zabezpečením proti vniknutiu zveri," vysvetlil Baran.

Môže požiadať o zvýšenie plánu lovu

Oslovili sme aj Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. To má pre pani Štrofekovú riešenie. Ako priblížil hovorca rezortu Vladimír Machalík, vlastníčka pozemku sa môže obrátiť so žiadosťou o pomoc na príslušný okresný úrad, pozemkový a lesný odbor, ktorý môže v poľovnom revíri susediacom s predmetnou záhradou zvýšiť plán lovu diviačej zveri.

,,Vlastníčka pozemku môže tiež požiadať príslušný okresný úrad, pozemkový a lesný odbor aj o vydanie mimoriadneho povolenia lovu na nepoľovnej ploche. Oplotená záhrada je totiž podľa zákona o poľovníctve nepoľovnou plochou a užívateľ poľovného revíru nie je oprávnený vykonávať právo poľovníctva na nepoľovnej ploche. Najúčinnejším prostriedkom na zabránenie vstupu zveri na pozemok je dostatočné oplotenie. Podľa zákona o poľovníctve totiž užívateľ poľovného revíru nie je povinný uhradiť škody spôsobené zverou na nepoľovných plochách," dodal Machalík.

Z úrody spúšť: Diviaky úradujú v záhrade pani Márie pravidelne
11
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM