Barbara Dallosová Rôzne Šport

Žiarsky hokejista Kubo (20) o živote v USA: Každý deň je výzva

Jakuba Meliška vychoval žiarsky ľad, teraz skúša šťastie v spojených štátoch. Zvyká si na trochu iný hokej, ale aj na americkú mentalitu.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky hokejista Kubo (20) o živote v USA: Každý deň je výzva
Zdroj: súkr. archív J. Meliško

Jakub sa s hokejom zoznamoval na žiarskom ľade, v posledných rokoch bol na súpiske českého Chomutova. Náš hokejový talent už niekoľko týždňov pôsobí v Texase, kde hrá v druhej najvyššej juniorskej lige v štátoch. Ostro sledovaný skautmi, ktorí môžu byť jeho vstupenkou na hokejové výslnie.

Naposledy sme sa rozprávali, keď si ešte hral v Chomutove. Čo sa odvtedy zmenilo?

Prešiel som si seniorským hokejom, keď som hral za Orange slovenskú extraligu a mal som odohraté tri zápasy v českej prvej lige, takže to bol asi najväčší hokejový posun. A ešte som doštudoval strednú školu.

A teraz…

Som v Texase v North Richland Hills, to je 20 minút od Dallasu. Hrám tu ligu NAHL, čo je juniorská liga, kde nie sú obmedzené výnimky, takže tu hrá veľa ročníkov 96, ako ja. Je to vlastne druhý najvyššia juniorská liga v Amerike a keď sa hráč ukáže, dá sa dostať na dobré univerzity, pretože veľa skautov sleduje tieto zápasy, komunikuje s hráčmi a pod. Už som tu absolvoval show case game, kde boli všetky tímy z ligy a veľa skautov z univerzít, takže to bolo zaujímavé, každý deň je výzva. Ešte sa musím prispôsobiť hokeju, aký sa tu hrá. A tiež zlepšiť v angličtine.

Zdroj: súkr. archív J. Meliško

V štátoch si už pár týždňov. Už si aklimatizovaný?

Musel som si zvykať na to, že som fakt ďaleko od domova. Chomutov bol oproti tomuto nič, tam som si zvykol rýchlo. Ale keďže väčšinu času som na štadióne a na cestách, je to v podstate hokejový život ako kdekoľvek inde. Bývam tu v rodine s dvomi spoluhráčmi. Som rád, že nebývam sám, takto je to lepšie.

Ako tam vyzerá tvoj bežný deň?

Ráno vstanem, okolo deviatej raňajkujem, na chvíľu si zapneme telku a okolo pol jedenástej obvykle ideme na štadión, kde máme video a meeting. O dvanástej nás čaká posilňovňa alebo beháme, poobede ideme na ľad a podvečer sa vraciam domov. Niekedy si chvíľku pospím a potom sa učím angličtinu, okolo siedmej mávame večeru.

Takže samá drina… Stihneš si užiť aj voľný čas?

Ale áno. Každý utorok chodíme so spoluhráčmi do kina, alebo si ideme zahrať plážový volejbal. Je to relax, vždy sa na to teším. Zažil som tu pravý halloween, deti nám zvonili v maskách, dávali sme im sladkosti… Teším sa tiež na deň vďakyvzdania, kde bude veľa dobrého jedla.

Zdroj: súkr. archív J. Meliško

Vládne presvedčenie, že Američania nevedia veľa o živote za hranicami USA. Máš takú skúsenosť?

Pár ľudí, s ktorými som sa stretol, si myslelo, že sme stále Česko-Slovensko. Niektorí vedeli, že už len Slovensko, ale oni vidia Európu najmä ako Francúzsko, Nemecko, tieto väčšie a výraznejšie krajiny. Ale raz v sprche sa mi stalo, že spoluhráč na mňa pustil horúcu vodu a ja som mu povedal nech prestane, na čo on, že veď tá voda je dobrá a ja že ale ja som zo Slovenska, my tam nemáme teplú vodu. Úplne zamrzol, normálne mi to uveril (smiech). Potom som sa rozosmial tak mu došlo, že si z neho robím srandu. Ale zdá sa, že nemajú tušenie, akým spôsobom na Slovensku žijeme.

V Texase si do mája. Čo potom?

Chcel by som sa dostať na univerzitu. Uvidíme. Budem sa snažiť ako len môžem, musím pracovať nielen na ľade, ale aj na svojej angličtine. Dúfam, že v oboch smeroch budem čo najviac úspešný.

FOTO: Kubov život v Texase
10
Galéria
Zdroj: súkr. archív J. Meliško
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM