Barbara Dallosová Rôzne Správy

Žiarski rybári s najmodernejšou technikou: Aha, ako nasádzali hlavátky do Hrona, FOTO

V žiarskej časti Hrona plávajú hlavátky podunajské označené telemetrickými vysielačmi. Rybári tak budú vedia omnoho viac o tom, čo sa pod hladinou deje...

Ilustračný obrázok k článku Žiarski rybári s najmodernejšou technikou: Aha, ako nasádzali hlavátky do Hrona, FOTO
4
Galéria
Zdroj: MO SZR Žiar n. Hronom

Miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu (MO SRZ) Žiar nad Hronom počas roka zabezpečuje široké spektrum aktivít. Okrem organizácie medzi Žiarčanmi veľmi populárnych rybárskych pretekov sa starajú o zarybňovanie, výlov rybníkov v parku, odlov kormorána a mnoho iného.

Pohyb rýb monitoruje technológia

Práve zarybňovanie bolo na programe na žiarskom úseku Hrona túto sobotu (9.6.), a nie celkom obyčajné. Ako prebiehajlo zarybnenie hlavátkou podunajskou aj s monitorovacou technológiou, vysvetľuje oblastnný ichtyológ pre Stredoslovenský kraj Štátnej ochrany prírody SR Richard Štencl.

,,Do žiarskeho úseku Hrona pri rybárskom dome bolo vysadených 26 kusov hlavátky podunajskej, ktoré boli označené telemetrickými vysielačmi. Tak bude možné monitorovať pohyb rýb v rieke ako aj preferencie biotopov, resp. aktivitu jednotlivých rýb počas dňa," približuje Štencl.

Hlavátky sú nemalými úlovkami

Ako pokračoval Štencl, projekt sa realizoval v rámci menežmentu druhu ryby európskeho významu, ktorým hlavátka podunajská je. Na projekte sa spolupodieľali Výskumný ústav vodohospodársky v Prahe, Štátna ochrana prírody SRZ a Slovenský rybársky zväz.

V žiarskom úseku Hrona sa podľa Štencla hlavátka vyskytovala aj v minulosti, žiarski rybári ju však cielene vysádzajú do Hrona od roku 2014.

,,Táto ryba tu má veľmi dobré podmienky na život, rast a rozmnožovanie, o čom svedčia aj úlovky z poslednej sezóny," uviedol Štencl. A rozhodne nejde o malé úlovky. Ako dodáva ichtyológ, hlavátky lovené na udicu atakujú už hranicu jedného metra dĺžky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM