Barbara Dallosová Šport

Žiarski karatisti reprezentovali Slovensko. Výsledok? Máme šesť majstrov Európy!

Šesť majstrovských titulov. Aj vďaka Žiarčanom sa Slovensko stalo vôbec najúspešnejšou krajinou na európskom šampionáte.

Ilustračný obrázok k článku Žiarski karatisti reprezentovali Slovensko. Výsledok? Máme šesť majstrov Európy!
Zdroj: Karate Klub MŠK Žiar n. Hronom

4. Majstrovstvá Európskej Shitoryu karate federácie (18–19.6.2016), ktoré sú označované aj ako Majstrovstvá Európy v štýle shitoryu, poznajú svojich víťazov. Aj z radov Žiarčanov.

Slovensko jednotkou

V Nových Zámkoch nechýbalo zastúpenie žiarskeho klubu, ktorý už je na súťažiach v karate značkou. Žiarčania štartovali v reprezentačných farbách Slovenskej shitoryu karate asociácie. V konkurencii 653 pretekárov z reprezentačných družstiev Slovenska, Rumunska, Ruska, Maďarska, Nemecka, Talianska, Bulharska, Anglicka, Moldavy, Bieloruska a Španielska si naši karatisti počínali ukážkovo.

Z dvanástich nominovaných Žiarčanov slovenskú vlajku na stupne víťazov vynieslo až desať. Po uplynulom víkende sme tak bohatší o šesť majstrovských titulov, tri vicemajstrovské a jedno bronzové umiestnenie. Aj táto medailová žatva výrazne prispela k tomu, že sa nakoniec Slovensko stalo najúspešnejšou krajinou turnaja.

Šimi obhájil, babám sa darilo

Ako prvý nastúpil Šimon Sečkár v kategórii 10–11 ročných chlapcov, ktorý obhajoval majstrovský titul z minulého roka. Po vyradení dvoch Rusov a dvoch Rumunov sa nakoniec stretol so slovenským kolegom vo finále. Šimon nakoniec titul získal.

Čítajte tiež: Podarený Žiarčan Šimi (10) pred sálou plnou ľudí: Oskarová ďakovačka za sto bodov :) FOTO

Ostatní žiarski pretekári nastúpili v disciplíne športový zápas kumite. Veľkú bojovnosť a nasadenie ukázali aj naše najmenšie talenty v žiackych kategóriách. Bibiana Černáková v kategórii 8–9 ročných dievčat do 32 kg po výhrach nad Maďarkou a Rumunkou nakoniec vo finále podľahla ruskej pretekárke, čím si vybojovala titul vicemajsterky. V kategórii nad 32kg nastúpila Ivana Gahírová, ktorá nedala zahraničným súperkám šancu a po výhrach nad Rumunkami jej patrí majstrovský titul. V kategórii 10–11 ročných dievčat do 34 kg sa skvele darilo Patrícii Vankovej, ktorá cestou za majstrovským titulom vyradila Nemku, Rumunku a dve slovenské kolegyne.

Ostrieľaní bojovníci

V dorasteneckých a juniorských kategóriách bojovali naši skúsení pretekári. O jediný žiarsky bronz sa zaslúžila Veronika Víglašská v kategórii 12–13 ročných dievčat do 44 kg, ktorú od postupu do finále delila len prehra s Ruskou.

V kategórii nad 44 kg sa veľmi darilo Karin Hanákovej, ktorá na ceste do finále porazila Rumunsku, Maďarku a Slovenku. Vo finále nestačila na Nemku a stala sa tak vicemajsterkou. Na úspech svojej sestry nadviazal Zdenko Vanka v kategórii kadetov do 62 kg, ktorý postupne zdolal Maďara a dvoch Rusov, čím pridal do našej zbierky ďalší majstrovský titul. Natália Rajčanová v kategórii kadetiek do 53 kg po víťazstvách vo vyraďovacích kolách vo finále podľahla slovenskej kolegyni a pridala sa tak k našim vicemajstrom.

Dve želiezka v ohni

Poslední dvaja žiarski pretekári patria k našim najskúsenejším a výsledky to opäť potvrdili. Dominika Veisová si vybojovala v kategórii junioriek do 53 kg majstrovský titul a majstrom sa stalo aj ďalší náš žolík, Michal Výrostko.

Pozrite aj: Žiarčanka Dominika (16) o víťazstve na Cypre: Bola som v šoku a uplakaná, vôbec mi to nedochádzalo

Posledné vystúpenia našich pretekárov boli v súťaži družstiev. Natália Rajčanová vo výbere junioriek Slovenska B skončila s družstvom na treťom mieste a Dominika Veisová vo výbere junioriek A vystúpila na najvyššiu priečku. Michal Výrostko si so svojimi parťákmi z juniorského výberu Slovenska vybojovali druhé miesto.

,,Posledný turnaj sezóny 2015/2016 majú naši karatisti viac než úspešne za sebou. Ich nominácia ako reprezentantov našej krajiny je určite veľkým prejavom dôvery. Môžeme byť veľmi radi, že túto dôveru po svojich skvelých výkonoch nestratili a opäť ukázali, že patria k najlepším a to nielen na Slovensku, za čo im patrí obrovské poďakovanie. Veľká vďaka patrí aj mestu Žiar ad Hronom, Mestskému športovému klubu, ZŠ na Jilemnického ulici, SSOŠ technickej v Žiari nad Hronom a ostatným našim podporovateľom a fanúšikom za to, že nám vytvárajú vhodné podmienky na trénovanie a reprezentáciu nášho mesta i štátu," dodal na záver tréner Ľubomír Striežovský.

Európska súťaž priniesla do Žiaru skvelé výsledky
52
Galéria
Zdroj: Karate Klub MŠK Žiar n. Hronom
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM