Barbara Dallosová Rôzne Správy

Žiarska freelancerka Zuzana (31): Radšej spravte jednu fotku s emóciou, ako sto zbytočných

Mladá mamička a fotografka na voľnej nohe chystá svoju premiérovú výstavu. A tá sľubuje poriadnu dávku nostalgie.

Ilustračný obrázok k článku Žiarska freelancerka Zuzana (31): Radšej spravte jednu fotku s emóciou, ako sto zbytočných
5
Galéria
Zdroj: Z. Vančišinová Zúbriková

Zuzana Vančišinová Zúbriková začínala módnym blogom, v ktorom jej pózovali jej dve ratolesti. Pre mladú mamičku to bol koníček a odrazový mostík, čoraz viac jej ale voňala samotná fotografia. Pred tromi rokmi si spravila certifikovaný fotografický kurz a času stráveného za objektívom pribúdalo.

Radšej fotografka, ako modelka

Momentálne Zuzka študuje masmediálnu komunikáciu, fotí na zákazky ako freelancerka a chystá svoju prvú výstavu. Pôvabná brunetka si občas vyskúša aj rolu modelky, ako ale tvrdí, radšej je na druhej strane foťáka.

,,Pred objektív sa postavím väčšinou pred ten svoj, teda na samospúšť. Prípadne ma fotí dcéra, keď potrebujem vypnúť a skúšať nejaké nové techniky, aby som mala lepšiu predstavu o tom, ako to bude vyzerať a mohla to použiť pri fotení iných," vysvetľuje.

Zuzkine fotky nájdete na FacebookuInstagrame, smršť postov každý deň ale nečakajte. Freelancerka má totiž filozofiu, podľa ktorej sú výsledky práce dôležitejšie ako prezentácia a ak sú kvalitné, práca sa predá sama.

Technika fotografa nerobí

Dnes nosí foťák vo vrecku každý z nás. K tejto téme sa Zuzka stavia tak, ako zrejme väčšina fotografov: ,,Samozrejme, že technika ide dopredu a je dostupnejšia, pravdou ale je, že nezaleží na technike, ale na človeku, ktorý ju používa."

Zuzana rada zachytáva práve ľudí, fotka je preto pre ňu o momente a o emócii. ,,Jeden dobrý fotograf mi raz povedal, že ak tráviš nad úpravou fotky viac ako dve minúty, už nie si fotograf, ale grafik. Samozrejme, nebavíme sa o profesionálnych retušiach, kde si to fotka či zákazka vyžaduje. Mimo týchto prípadov ale platí, že ide proste o ten moment, kedy stláčaš spúšť. Fotku musíš mať v hlave, musíš vedieť, čo ňou chceš povedať. Dnes ľudia nafotia 500 fotiek a dve vyberú. Treba mať napamäti časy, keď sa fotilo na film a každý záber musel byť premyslený – objekt, kompozícia, dopad svetla… Preto je dnes taký rozšírený klam, že fotiť môže každý. Teda, môže, ale hodnota nie je rovnaká," ozrejmuje fotografka.

Výstava s chuťou nostalgie

Práve emócia je aj hlavnou líniou Zuzkinej premiérovej výstavy Nostalgia okom v Pohronskom múzeu v Novej Bani, ktorej súkromná vernisáž sa koná 7. februára a výstava potrvá do 20.marca.

,,Oslovila ma bývala spolužiačka z gymnázia, ktorá pracuje v Pohronskom múzeu, či by som u nich nechcela mať výstavu, lebo sa jej páčili fotky. Bolo to ešte na jeseň 2018, termín bol ale voľný až teraz. Ide o viac súborov nafotených v rozmedzí od roku 2017 až po najnovší, ktorý som nafotila teraz, v januári," vysvetľuje.

Na fotkách uvidíme Zuzkine deti, sestru, blízkych, ale napríklad aj neznámych ľudí zachytených na folklórnom festivale. Jedno majú zábery spoločné – moment nostalgie. ,,Pre niekoho sa viaže na miesto, pre iného na vec… Môže to byť scenéria, myšlienka či emócia … Podôb má mnoho ale meno len jedno … nostalgia," pozýva Zuzka anotáciou na svoju výstavu.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM