Správy

Zelená stena na MsKC nakoniec nebude: Mesto vysvetľuje dôvody

Zelená stena mala okrem zadržiavania vlhkosti z okolia budovu z osemdesiatych rokov aj skrášliť. Plány sa však odkladajú.

Ilustračný obrázok k článku Zelená stena na MsKC nakoniec nebude: Mesto vysvetľuje dôvody
Zdroj: pixabay.com

Zelená vegetačná stena, ktorá mala pribudnúť na budove Mestského kultúrneho centra (MsKC) v Žiari nad Hronom, sa nateraz realizovať nebude. Ako informovalo mesto, dôvodom je rast cien stavebného materiálu.

Náklady stúpli

Na vybudovanie zelenej vegetačnej steny na budove MsKC získala samospráva nenávratný finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia SR. Okrem zadržiavania vlhkosti z okolia mala na objekte z 80. rokov minulého storočia spĺňať i estetickú funkciu. Samospráva v projekte počítala s rozpočtom okolo 280 000 eur, pre aktuálne zvyšovanie cien v stavebníctve však náklady stúpli o asi 50 000 eur.

„Mesto Žiar nad Hronom chce v projekte pokračovať, ale už nie v tomto roku. Budeme sledovať nové výzvy na takýto projekt a určite sa do nej zapojíme,“ uviedol vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž. Finančné prostriedky, ktoré samospráva na tento projekt vyčlenila v rozpočte, budú použité na iné účely.

V pláne bola aj úprava parkoviska

Okrem vybudovania zelenej steny mesto v rámci projektu počítalo i s úpravou parkovacích plôch pred budovou MsKC.

Zámková dlažba mala byť nahradená hydrodlažbou s väčšími diletačnými medzerami, ktorá by prispela k prirodzenej cirkulácii vody v tejto lokalite. Pribudnúť mala i zelená výsadba slúžiaca na ďalšie zadržiavanie vlhkosti.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM